Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Cantuccini Cake


cantuccini cake
                                   
Την Παρασκευή το βράδυ ξάπλωσα και με το μυαλό μου έβαλα σε σειρά όλες τις εκκρεμότητες και τις δραστηριότητες με τις οποίες ήθελα να ασχοληθώ μέσα στο σαββατοκύριακο. Τα είχα κανονίσει πολύ ωραία, αλλά υπολόγιζα χωρίς τον ξενοδόχο. 
Εν προκειμένω, ο "ξενοδόχος" ήταν ο μπέμπης. Όταν σας είχα πει εδώ, ότι περιμέναμε το μωράκι σε λίγες μέρες, στο μυαλό μας είχαμε μάλλον όλοι λίγες εβδομάδες. Ο μικρός κύριος όμως αποφάσισε να έρθει νωρίτερα, οπότε σχεδόν όλο το Σάββατο το περάσαμε στην αναμονή στο μαιευτήριο. Ήπιαμε καφέ, κάναμε βόλτες τριγύρω, είδαμε τα πυροτεχνήματα για την φιέστα του Ολυμπιακού, είδαμε Eurovision στο mute, βάλαμε ακόμη και στοιχήματα για το εάν ο μπέμπης θα γεννηθεί πριν ή μετά τις 12. Τελικά, λίγο πριν αλλάξει η μέρα, έκανε την είσοδό του στον κόσμο αυτό, ένα υγιέστατο και ζωηρό μωράκι.

cantuccini cake

Την επόμενη μέρα όμως, λόγω της πολύωρης αναμονής στις καρέκλες του μαιευτηρίου και του πολύ δυνατού κλιματισμού, με έπιασε η μέση μου. Οπότε όλη τη μέρα την πέρασα μεταξύ κρεβατιού και καναπέ.
Το μόνο που με έκανε να σηκωθώ ήταν η επιθυμία μου να φτιάξω ένα κέικ. Ήταν αυτό που θα μου έφτιαχνε την διάθεση και θα με έκανε να ξεχάσω τον πόνο (κοινώς έψαχνα για την αφορμή...).

Καιρό τώρα είχα στο μυαλό μου μια συνταγή που είχα δει, με τα αγαπημένα μου cantuccini. Τα cantuccini είναι τα παραδοσιακά γλυκά παξιμαδάκια αμυγδάλου της Τοσκάνης. Συνήθως συνοδεύουν ένα ποτηράκι γλυκό κρασί. Βέβαια, προτιμώ να τα απολαμβάνω μαζί με ένα εσπρεσάκι - καθώς με τα γλυκά κρασιά δεν τα πάω και πολύ καλά.

cantuccini cake

Το κέικ αυτό είναι ένα απλό κέικ μεν, γεμιστό όμως με cantuccini τα οποία έχουν βουτηχτεί σε καφέ. Τα παξιμαδάκια λιώνουν με το ψήσιμο και το μόνο που μένει είναι τα κομματάκια αμυγδάλου με το έντονο άρωμα καφέ που απογειώνουν την γεύση του κέικ.

Καλή επιτυχία!

Κέικ με παξιμαδάκια αμυγδάλου cantuccini

Υλικά:

150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ζάχαρη
3 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
1 κουτ. γλυκού baking powder
180 ml γάλα
14 cantuccini / amaretti / παξιμάδια αμυγδάλου
1 κούπα καφέ espresso
ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς και βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο πυρέξ.
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder και τα προσθέτουμε, στο μείγμα με τα αυγά, εναλλάξ με το γάλα.

cantuccini cake

Αδειάζουμε την μισή ποσότητα στο πυρέξ. Βουτάμε τα cantuccini στον καφέ και τα στρώνουμε σε μια σειρά. Από πάνω αδειάζουμε το υπόλοιπο μείγμα.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι όταν εισάγουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ και αυτή βγαίνει καθαρή.
Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και πασπαλίζουμε την επιφάνειά του με ζάχαρη άχνη.
Διατηρείται καλά σκεπασμένο για 3 ημέρες.

Καλή απόλαυση!

cantuccini cake

Coffee cake with Cantuccini

A simple cake filled with all the flavours of cantuccini and espresso coffee.

Ingredients:

150 gr. unsalted butter, room temperature
150 gr. sugar
3 medium eggs
300 gr. self rising flour
1 tsp baking powder
180 ml milk
14 cantuccini/amaretti
1 cup freshly brewed espresso
powdered sugar for decoration
Preparation:

Preheat your oven in 170 degrees and grease a rectangular baking pan.
In a large bowl or the bowl of a stand mixer, add sugar and butter and beat until light and fluffy, for about 5 minutes.
Add the eggs, one at a time and beat until fully incorpotated. Add the milk.
Sieve the flour and the baking powder straight into the bowl and beat until combined.
Empty half of the butter in your baking pan. 
Dip the cantuccini one by one in the coffee and line them on top of the batter.
Empty the remaing batter in the pan and bake for about 30 minutes or until a toothpick inserted in the middle comes out clean.
Let it cool completely and then decorate it with powdered sugar.
Keep it, covered with plastic wrap, for up to 3 days.
Enjoy!

cantuccini cake

38 σχόλια:

  1. Μμμ τα λατρεύω αυτά τα μπισκοτάκια!! Δεν είχα σκεφτεί να τα βάλω σε κέικ, ευχαριστώ για την ιδέα!! Να σας ζήσει ο μπεμπούλης !!! Φιλιά πολλά καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να ζήσει ο μπεμπούλης, γερός και καλότυχος να είναι!!
    Το κέικ πολύ ιδιαίτερο και εντυπωσιακό όταν κοπεί!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε Έλενα! Όντως, το οπτικό αποτέλεσμα έχει ενδιαφέρον.
      Καλή εβδομάδα, φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Να σας ζήσει και να είναι καλότυχος.
    Που αγοράζεις αυτά τα μπισκότα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε!
      Τα συγκεκριμένα τα αγόρασα από ένα κατάστημα με είδη σπιτιού, χαμηλά στην Ερμού. Αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα κλασικά παξιμάδια αμυγδάλου που βρίσκουμε στους φούρνους.

      Διαγραφή
  4. Να σας ζήσει ο ζωηρούλης!!! Μια νέα ζωούλα ήρθε στον κόσμο αυτό! Καλώς κάνατε και αυτό το διαφορετικό κεκάκι!!
    Η παρουσίαση σου εξαιρετική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να σας ζήσει ο μπέμπης !!!!!! Να ναι πάντα ευτυχισμένος :-)
    Ευχαριστούμε και για το ταξίδι μέχρι την Τοσκάνη !! Και ωραία η ιδέα τα παξιμάδια μες το κείκ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολλά συγχαρητήρια για το σύνολο της ανάρτησης!

    Να ζήσει o όμορφος! :)
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να σας ζήσει ο μπέμπης, να είναι γερός και τυχερός.
    Υπέροχα νέα!

    Πολύ ωραίο το κεικ. Τα καντουτσινι είναι αγαπημένα. Πρωτότυπη ιδέα να τα βάλεις στο κεικ. Πολύ ενδιαφέρον Αγγελική.
    Ιδανικό συνοδευτικό για ένα μυρωδάτο καφέ.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγγελική, να σας ζήσει το μωράκι!
    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Ένα κέικ είναι ικανό να με κάνει να σηκωθώ απ' το κρεβάτι και να μου φτιάξει τη διάθεση. Το έχω ξαναπεί, άλλωστε, ότι το cooking therapy είναι η αγαπημένη μου μορφή ψυχοθεραπείας. Πολύ περισσότερο όταν η ανταμοιβή είναι ένα αφράτο και μυρωδάτο κέικ με άρωμα καφέ!
    Οι φωτογραφίες σου είναι πολύ όμορφες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να σας ζήσει το μπεμπε!
    Τέτοιο κέικ δεν εχω ξαναδεί ποτέ και με εχει ιντριγκαρει οπως φαντάζεσαι...μαλακώνουν με το ψήσιμο αυτά η παραμένουν τραγανά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε!
      Θα σου το χαλάσω μάλλον, αλλά μαλακώνουν στο ψήσιμο οπότε δεν έχει κριτσάνισμα. Βέβαια τα κομματάκια από το αμύγδαλο παραμένουν εκεί για να σου θυμίζουν τα cantuccini!

      Διαγραφή
  10. Τι πρωτότυπη ιδέα!!!!!!!!!!!!!!
    Θα ψάξω να τα βρω να το φτιάξω κάποια στιγμή!
    Με καφεδάκι και βινσάντο θα είναι υπέροχο!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι ωραία νέα!
    Καλώς δεχτήκατε τον μπεμπούλη λοιπόν, εύχομαι να είναι γερός και καλότυχος!
    Σε ενέπνευσε πάντως για ένα υπέροχο πραγματικά κέικ, φοβερά πρωτότυπο, αρωματικό και πολύ γευστικό!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε Ερμιόνη!
      Μια νέα ζωή σου δίνει χαρά, αισιοδοξία και όρεξη για δημιουργία!
      Σε φιλώ!!

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα! Τι όμορφο μπλογκ! Έπεσα και σε συνταγή πολύ ενδιαφέρουσα.
    Να σας ζήσει το μωρό. Θα ψάξω να βρω τα Cantuccini και θα σε ενημερώσω με εντυπώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την!
      Ευχαριστώ για όλα και θα χαρώ πολύ να μου πεις τις εντυπώσεις σου!
      Καλημέρα :)

      Διαγραφή
  13. Ωραια η γεμιση του κέικ ;)

    Να σας ζήσει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πόσο πρωτότυπη εκτέλεση.
    Δεν το χα ξανακούσει. Σίγουρα τα μπισκότα θα δίνουν ιδιαίτερο άρωμα και γεύση στο κέικ.
    Να σας ζήσει και το μπεμπάκι! Πάντα καλότυχος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ένας απλός τρόπος για να αναβαθμίσεις ένα απλό κέικ.
      Ευχαριστούμε για τις ευχές!

      Διαγραφή
  15. Να σας ζήσει το νέο μέλος της οικογένειας! Γερό και δυνατό σαν τα ψηλά βουνά! Ωραιότατο το κέικ όπως και η ιδέα να πρσθέσεις τα μπισκότα μέσα σε αυτό! Ο καφές προσθέτει ωραίο άρωμα και γεύση!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. απίθανο!!
    αγαπώ πολύ αυτά τα παξιμαδάκια και θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω αυτό το κέικ!!
    να σας ζήσει ο μπέμπης! να είναι γερός και τυχερός!!
    φιλιά πολλά Αγγελικούλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις Εύη, αφού σ'αρέσουν τόσο τα παξιμαδάκια. Έχει μια τσαχπινιά!
      Ευχαριστώ!
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  17. Ωωωωω, λάτρεψα το κέικ σου γιατί λατρεύω και τα μπισκοτάκια αυτά... σκέτη λιχουδιά το έκανες!!!!! Γεια στα χέρια σου Αγγελική!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Να σας ζήσει ο μπεμπόυλης, να ειναι πάντα υγιής και καλότυχος. Το κεκάκι σου φαινεται πολυ ωραιο. Σιγουρα θα εχει απίθανη γευση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εμπνευσμένο κείκ σε όλα του!!!!!!!!
    Πολύ ιδιαίτερο και αυτό το σημείο όπου τα παξιμαδάκια βουτιούνται στον καφέ και λιώνουν με τρέλανε κυριολεκτικά! Μπράβο για το σύνολο αλλά και την καταπληκτική φωτογράφηση!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας μου δίνουν χαρά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...