Οι τελευταίες μέρες, στην Αθήνα τουλάχιστον, ήταν οριακά εφιαλτικές. Η θερμοκρασία χτύπησε κόκκινο κι εγώ το μόνο που έκανα ήταν να αλλάζω χώρους με κλιματισμό: σπίτι, αυτοκίνητο, γραφείο, αυτοκίνητο, σπίτι και πάλι από την αρχή.
Είμαι όμως άνθρωπος που δεν αντέχει την στασιμότητα και την επανάληψη και έτσι την Παρασκευή χτύπησα εγώ κόκκινο και αποφάσισα ότι πρέπει κάτι να κάνω ( αυτό πάντα σημαίνει γλυκό) για να νιώσω καλύτερα.
Καιρό τώρα είχα δει μια συνταγή με σταφύλια και φυστικοβούτυρο και περίμενα πώς και πώς να έρθει η εποχή τους για να την δοκιμάσω. Στην σαββατιάτικη βόλτα μου στο κέντρο της πόλης βρήκα αυτά τα υπέροχα νόστιμα και αρωματικά σταφύλια Τυρνάβου και με το που επέστρεψα σπίτι, χώθηκα κατευθείαν στην κουζίνα.
Στην αρχική συνταγή η ζύμη ήταν με φύλλο σφολιάτας. Προσωπικά δεν τα πάω πολύ καλά με την σφολιάτα, γιατί, λόγω της μεγάλης ποσότητας σε βούτυρο, με ενοχλεί στο στομάχι. Έτσι αποφάσισα να χρησιμοποιήσω, για άλλη μια φορά, την υπέροχη ζύμη που μας έχει δείξει σε διάφορες συνταγές του ο Άρης από το Νεανικόν. (Όσοι δεν γνωρίζεται το blog του, σας προτρέπω να το δείτε γιατί πραγματικά αξίζει. Τόσο οι συνταγές όσο και οι φωτογραφίες και το στυλ του είναι υποδειγματικά). Η ζύμη αυτή δεν περιέχει ζωικά λιπαρά ούτε και ζάχαρη, καθώς όλη την γλυκύτητα την παίρνει από το νερό που μουλιάζεις τις σταφίδες. Εγώ προσέθεσα και πετιμέζι ( Άρη, η τελευταία σου ανάρτηση ήρθε ακριβώς τη στιγμή που έπρεπε) που του έδωσε μια επιπλέον γλύκα.
Η τάρτα αυτή είναι ελαφριά, πολύ θρεπτική, χωρίς ζάχαρη, ιδανική ακόμη και για πρωινό. Προτείνω να την απολαύσετε χλιαρή και, εάν θέλετε έξτρα δροσιά, μπορείτε να την συνοδεύσετε με λίγο γιαούρτι ή ακόμη και παγωτό βανίλια.
Καλή επιτυχία!
Υλικά:
200 ml νερό
150 γρ. σταφίδες
60 ml πετιμέζι
60 ml ελαιόλαδο
αλεύρι ολικής άλεσης, όσο πάρει
2 κουτ. γλυκού baking powder
125 γρ. φυστικοβούτυρο
1 κουτ. σούπας μέλι ή σιρόπι αγαύης
2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
300 γρ. σταφύλια κόκκινα Τυρνάβου
2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τις σταφίδες στο νερό για 1 ώρα.
Παράλληλα κόβουμε τα σταφύλια στην μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Στραγγίζουμε σε ένα βαθύ μπολ τις σταφίδες και κρατάμε 140 ml από το νερό τους. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι και έπειτα το αλεύρι και το baking powder. Ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 1 εκ. με την βοήθεια ενός χοντρού πλάστη.
Ανακατεύουμε το φυστικοβούτυρο με το μέλι ή σιρόπι αγαύης και το εκχύλισμα βανίλιας και το απλώνουμε στην επιφάνεια της ζύμης μας, αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο στην άκρη.
Έπειτα τοποθετούμε τα σταφύλια πάνω στη ζύμη και το φυστικοβούτυρο αφήνοντας λίγο μεγαλύτερο περιθώριο από την άκρη.
Ανασηκώνουμε τα τοιχώματα της ζύμη, κλείνοντας την. Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και τα σταφύλια.
Απολαμβάνουμε όσο είναι χλιαρή, προαιρετικά με συνοδεία λίγου γιαουρτιού.
Καλή απόλαυση!
During the past weeks there was a tremendous heatwave in Athens, which resulted in my staying all day long underneath the aircondition.
Finally I took the courage to bake a rustic galette with some fresh greek grapes. If you are in the USA use California Grapes.
I altered the original recipe, using a favorite pie dough from a great greek foodblog, Neanikon.
There is no sugar or butter in it and it's ideal even for breakfast.
Good Luck!
Ingredients
200 ml water
150 gr raisins
60 ml molasses
60 ml olive oil
whole wheat flour, as much as it gets
2 tsp baking powder
125 gr peanut butter
1 tbsp honey or agave nectar
2 tsp vanilla extract
300 gr california grapes
2 tbsp sugar ( optional)
Preparation
Soak the raisins into the water for at least 1 hour.
Meanwhile, cut grapes in half and remove seeds.
Preheat the oven to 180 degrees.
Strain, in a big bowl, the raisins and keep 140 ml of the juice. Add olive oil, molasses, baking powder and start adding the flour until you get a dough that doesn't stick in your hands. Roll the dough out to a round and trasfer to a baking sheet.
Mix peanut butter with honey or agave nectar and vanilla extract. Spread the mix in the dough leaving 1 inch from the border. Then spread the grapes leaving another 1 inch from the peanut butter.
Gently fold the dough over the grapes pleating to hold it in. If you like, spinkle with some sugar.
Gently fold the dough over the grapes pleating to hold it in. If you like, spinkle with some sugar.
Bake for around 30 minutes until the filling is bubbling and the crust is golden.
Serve warm or at room temperature with some yogurt or vanilla ice cream if desired.
Καλημέρα Αγγελική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τάρτα σου είναι πολύ ιδιαίτερη και σίγουρα νόστιμη!
Η ζύμη της μοιάζει τόσο μαλακή και τραγανή μετά το ψήσιμο, σαν μουστοκούλουρο.
Οι σταφίδες θα μπορούσαν να μπουν μέσα στη ζύμη, αλλά θα τη γλύκαιναν πολύ, ίσως...
Καλόν Αύγουστο μήνα!
Ζ.
Καλημέρα!
ΔιαγραφήΗ ζύμη είναι ακριβώς όπως την περιγράφεις. Όσο για τις σταφίδες, δεν τις χρησιμοποίησα γιατί το αποτέλεσμα θα ήταν ιδιαίτερα γλυκό οπότε τις κράτησα και τις προσθέτω στο πρωινό μου.
Καλόν Αύγουστο!!
Πρωτότυπη η τάρτα σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσουν όλα τα υλικά, όσο για τη ζύμη συμφωνώ... είναι υπέροχη!!! Έφτιαξα τη ροδακινόπιτα του Άρη δύο φορές και ξέρω!! χαχα
Καλό μήνα!!
Σ'ευχαριστώ Πέπη! Όντως η ζύμη είναι πολύ καλή!!
ΔιαγραφήΚαλό μήνα :)
Είναι πανέμορφη !!! Και πόσο σε ευχαριστώ για την αναφορά στο blog μου και για τα καλά σου λόγια !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα'σαι καλά Άρη, το ξέρεις ότι εκτιμώ πολύ την δουλειά σου!
Διαγραφήφανταστικη η συνταγή σου ,όπως κ η ροδακινοπιτα του αρη,θα μπορούσαμε ισως αντι για φυστικοβουτυρο να βαλουμε ταχινι ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύω πως μπορείς να αντικαταστήσεις το φυστικοβούτυρο τόσο με ταχίνι όσο και με άλλο βούτυρο από ξηρούς καρπούς, αν κ δεν το έχω δοκιμάσει. Για ένα πιο σίγουρο αποτέλεσμα δοκίμασε ένα σταφύλι με το ταχίνι ή ότι άλλο θες να χρησιμοποιήσεις και εάν σε ικανοποιεί η γεύση προχώρησε στην εκτέλεση. Θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις σου! Σ'ευχαριστώ!!
ΔιαγραφήΦανταστική η συνταγή σου Αγγελική!! Σήμερα έβλεπα σε κάποιο περιοδικό πολύ παλιό κάτι παρόμοιο και να τώρα που την έχω μπροστά μου (αν και δεν ήταν ίδια η συνταγή)! Υπέροχη έγινε και η ζύμη της φαίνεται τόσο ζουμερή και αφράτη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου!!
Μπράβο και στον Άρη για τη ροδακινόπιτά του!
Καλό μήνα, καλή εβδομάδα και να περνάς καλά!
Τα μεγάλα πνεύματα που λένε...χι χι!
ΔιαγραφήΝα΄σαι καλά Κική μου, έγινε όντως όπως την περιγράφεις!
Καλή και δροσερή εβδομάδα !
Η ζύμη πραγματικά είναι άκρως δελεαστική Αγγελική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι με τα σταφύλια που μας έρχονται σιγά-σιγά σε αφθονία θα είναι πραγματικά πολύ ωραία εκδοχή γλυκού!
Γεια στα χέρια σου, που λέει και η φίλη μας η Tante Kiki.
Είναι όντως μια διαφορετική εκδοχή σε τάρτα και άκρως εναρμονισμένη με την εποχή.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!
Ένα κομμάτι και για μένα παρακαλώ! Δεν έχω ξαναδοκιμάσει τάρτα σταφύλι και πόσο μάλλον μια τόσα λαχταριστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο ένα; Δε ξέρω εάν θα σου φτάσει!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ!!
να'μαι κι εγώ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήη τάρτα φαίνεται υπέροχη! τα συνδύασες όλα τέλεια, τα σταφύλια με το φυστικοβούτυρο και την ζύμη του Άρη! μπράβο!
Καλώς την!! Σ'ευχαριστώ πολύ Εύη μου!! xx
ΔιαγραφήΦανταστική ιδέα Κίκα μου!! Και εγώ στη θέση σου ανάλαφρη ζύμη θα αναζητούσα!! Λατρεύω φυστικοβούτυρο!! Δεν το έχω δοκιμάσει με σταφύλια αλλά πρέπει από ότι βλέπω!! Φιλιά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑθηνά μου, να το δοκιμάσεις γιατί ταιριάζει απόλυτα! Σε φιλώ!!
ΔιαγραφήΦοβερή τάρτα Αγγελική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ζύμη είμαι σίγουρη πως είναι πολύ ωραία και ταιριαστή με τα υπόλοιπα υλικά.
Σ'ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΤις σταφίδες τις χρησιμοποιείς σε κάτι; Μπαίνουν στη ζύμη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι, από τις σταφίδες παίρνουμε την γλύκα μόνο. Και μετά τις τρώμε σκέτες, μέχρι να ψηθεί η τάρτα ;)
Διαγραφή