Είναι κάποια φαγητά που τα λατρεύεις από την πρώτη μπουκιά. Κάποια άλλα από την μυρωδιά τους την ώρα που ψήνονται. Υπάρχουν και μερικά που σε ενθουσιάζουν αφού φτάσεις στην μέση, ζυγίζοντας προσεκτικά κάθε μπουκιά. Αυτή την φορά, το συγκεκριμένο φαγητό τα πέτυχε όλα. Τρία άτομα το απολαύσαμε και ο καθένας το αγάπησε στον δικό του χρόνο.
Ονόματα δε λέμε, αλλά όπως καταλαβαίνετε ο πιο δύσπιστος του τραπεζιού ήταν ο λάτρης του ιερού τριπτύχου (pizza-burger-σουβλάκι). Το άκουσμα και μόνο της λέξης κινόα τον άφηνε παντελώς ασυγκίνητο μέχρι που άρχισα να ξεφεύγω από την κλασική απλή νερόβραστη σαλάτα και να την προσθέτω σε διάφορα γεύματα μας.
Η συγκεκριμένη εκδοχή σίγουρα δεν είναι η πιο ελαφριά που μπορείς να φανταστείς, ειδικά όταν ακούς ότι περιέχει κινόα, αλλά χρησιμοποιώντας Flora με βούτυρο σε συνδυασμό με χαμηλά σε λιπαρά τυριά, το αποτέλεσμα γίνεται πιο ισορροπημένο.
Σε περίπτωση που δεν σας αρέσει η γεύση της κινόα ή απλά δεν έχετε πρόχειρη, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με κουσκουσάκι. Το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου γευστικό, καθώς χρησιμοποιούμε σπιτικό ζωμό κότας Knorr που δίνει έξτρα γεύση και άρωμα.
Καλή επιτυχία!
Η συνταγή αυτή δίνεται στα πλαίσια των δοκιμασιών του διαγωνισμού για τα πρώτα Food Blog Awards που διοργανώνει το ΒΗΜΑGourmet. Στηρίξτε την CooKika με την ψήφο σας πατώντας Like (αφού συνδεθείτε στον λογαριασμό σας στο Facebook) στο κουτάκι κάτω από το Visit Blog στην σελίδα που θα βρείτε εδώ.
Κινόα με μπρόκολο, μανιτάρια και κρούστα τυριού
Υλικά:
Για 6 άτομα
270 γρ. κινόα
3 & 3/4 κούπας ζωμό κότας Knorr
100 γρ. Flora με βούτυρο
200 γρ. μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια
230 γρ. φρέσκα μανιτάρια
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα γάλα
80 γρ. τριμμένο cheddar
100 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα με χαμηλά λιπαρά
αλάτι & πιπέρι
Προσαρμοσμένη από εδώ
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς κελσίου. Βουτυρώνουμε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος (ή πυρέξ) και το αφήνουμε στην άκρη.
Ξεπλένουμε πολύ καλά με τρεχούμενο νερό την κινόα και την ρίχνουμε σε μεσαία κατσαρόλα μαζί με 2 & 2/3 κούπας ζωμό κότας Knorr. Αλατίζουμε ελαφρά και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας, προσθέτουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου, ξανακλείνουμε το καπάκι και τα αφήνουμε να αχνιστούν μέσα στην ζεστή κινόα.
Παράλληλα, ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα προσθέτουμε σε ένα βαθύ τηγάνι μαζί με 50 γρ. Flora με βούτυρο. Κόβουμε σε λεπτές φέτες τα μανιτάρια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα και προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο. Αφήνουμε για 2 λεπτά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα 50 γρ. Flora με βούτυρο και, μόλις λιώσει, ρίχνουμε βροχηδόν το αλεύρι. Προσθέτουμε, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει, 1 κούπα ζωμό κότας Knorr και 1 κούπα γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, περίπου 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να βράζει και να δέσει. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Αδειάζουμε το μείγμα με τα μανιτάρια στην κατσαρόλα με την κινόα και το μπρόκολο, προσθέτουμε την μισή ποσότητα από το τριμμένο cheddar και την τριμμένη μοτσαρέλα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο πυρίμαχο σκεύος που έχουμε ήδη ετοιμάσει, πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα η επιφάνεια.
Αφήνουμε να σταθεί για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν σερβίρουμε. Συνοδεύεται άριστα με πράσινη σαλάτα και λευκό κρασί.
Αφήνουμε να σταθεί για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν σερβίρουμε. Συνοδεύεται άριστα με πράσινη σαλάτα και λευκό κρασί.
Καλή απόλαυση!
There are some recipes that you know from the first moment that are going to thrive on your dinning table. Even if the same recipe takes some members of the family, especialy those that pray in the name of pizza-burger-souvlaki, a while to get overwhelmed.
This quinoa recipe is not the healthier version you can come across, but by substituting some of the ingredients with low fat options you will get a really tasty result.
In case you are not fond of quinoa or you have not got some available, you can use couscous instead.
Good Luck!
This recipe is a part of the challenges assigned to us while the Food Bloggers Awards contest is still running. Don't forget to vote for CooKika by clicking Like(after logging on your Facebook account) in the link that you will find here.
Cheesy Quinoa Casserole with Broccoli and Mushroom
Ingredients:
For 6 persons
270 gr quinoa
3 & 3/4 cup chicken broth
100 gr Flora with butter(margarine with butter)
200 gr broccoli florets
230 gr mushrooms
3 spring onions
2 cloves of garlic
2 tbsp plain flour
1 cup milk
80 gr shredded cheddar
100 gr shredder mozzarella
salt & pepper
Preparation:
Preheat your oven at 200 degrees Celsius. Butter a deep ovenproof dish and leave aside.
Rinse the quinoa thoroughly with running water and pour into a medium saucepan together with 2 & 2/3 cup chicken broth. Season with salt and cook on low heat with lid on top for approximately 20 minutes, until liquids are absorbed. Remove from heat, add broccoli florets, place lid back on top and let them steam inside the hot quinoa.
Meanwhile, chop the spring onions finely and add them in a deep frying pan with 50gr Flora with butter. Cut mushrooms into thin slices and add them to the pan. Sauté over medium heat until golden brown and add the finely chopped garlic. Leave for two minutes then add the remaining 50gr Flora with butter and the minute it melts sprinkle the flour. Add 1 cup of chicken broth and 1 cup of milk, stirring constantly to avoid lumps, and continue stirring for about 5 minutes over medium heat until mixture is thick and bubbly. Add salt and pepper.
Pour the mushroom mixture to skillet containing the quinoa and broccoli, add half the amount of grated cheddar and mozzarella and mix thoroughly.
Transfer the mixture to the ovenproof dish, sprinkle with the remaining cheese and bake for about 20 minutes until it becomes golden brown.
Allow to stand for at least 10 minutes before serving.
Enjoy!
ΟΚ, πέρα από το φανταστικό φαγητό με την κινόα που μαγείρεψες, πέρα από τις δροσερές, φωτεινές και ξελιγωτικές σου φωτογραφίες, σήμερα θα θαυμάσω Αγγελική το Boho style του ντυσίματός σου! Φλοράλ φόρεμα, ιδιαίτερα αξεσουάρ ινδικής απόχρωσης.. γουστάρω τρελά λέμε!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφτιαξες όχι μόνο ένα ισορροπημένο φαγητό αλλά και μια ισορροπημένη σε όλα της ανάρτηση!!!!!!! Μπράβο σου!!!!!!!!!!!!
Έχω στυλίστρια και βοηθό καλή!! Χαίρομαι τόσο που σου άρεσε Χρυσαυγή μου, φιλιά!!
ΔιαγραφήΩραία υλικά, θα το δοκιμάσω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα χαρώ!!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα Αγγελική! Φαίνεται πολύ ωραίο το πιάτο σου και πανέμορφες οι φωτό σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει επιτέλους να δοκιμάσω την κινόα...
Καλή εβδομάδα!
Αυτή η συνταγή είναι μια νόστιμη αρχή για την κινόα!
ΔιαγραφήΚινόα δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, αν και έχω σίγουρα 2 σακουλάκια κάπου μέσα στα ντουλάπια της κουζίνας μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι συνταγές που έχω μαρκαρισμένες για δοκιμή είναι ως επί το πλείστον σαλάτες, αλλά τα ταααν, να μια ωραία παραλλαγή με υλικά που υπεραγαπώ.
Βασικά νομίζω ότι αν δεν συμπαθήσω την κινόα με αυτή τη συνταγή, δε θα τη συμπαθήσω ποτέ!
Σε φιλώ
Πραγματικά, ισχύει αυτό που λες! Αλλά είμαι σίγουρη ότι θα την συμπαθήσεις και με το παραπάνω!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Και εγώ ακόμα δεν έχω δοκιμάσει! Δεν ξέρω γιατί το αποφεύγω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ πρωτότυπο! Μου αρέσει που τη βλέπω σε φαγητό και όχι σε σαλάτα :)
Να η ευκαιρία!!
ΔιαγραφήΤην κινόα είναι πολύ νόστιμη, την έφαγα σαν ρύζι περίπου... Αλλά η πρότασή σου ακούγεται πολύ γευστική και θρεπτική ταυτόχρονα !!! Είναι και ένα πολύ γευστικός τρόπος να φας και λίγο μπροκολάκι... Πολλά φιλιά Κίκα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρως και τα λαχανικά σου μια χαρά! Γενικότερα είναι ένα ισορροπημένο γεύμα.
ΔιαγραφήΦιλάκια Αθηνούλα!
Πολύ ωραία ιδέα! Αυτή η συνταγή είναι κατάλληλη να με πείσει να δοκιμάσω την κινόα κάπου εκτός από τις σπιτικές granola. Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού την τρως σε γλυκό, δοκίμασε την και σε αλμυρό!!
ΔιαγραφήΦιλιά :)
Μπράβο! ως φανατική της κινόα μπορώ να σου πω ότι τρέχουν σαλάκια, Αγγελικούλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια, γλυκό κορίτσι!
Και μπορείς εύκολα να την κάνεις και σε νηστίσιμη εκδοχή!!
ΔιαγραφήΦιλάκια Λένια μου!
Μακράν η πιο ωραία συνταγή με κινόα Αγγελική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι δεν είναι σαλάτα. Τα ταίριαξες πολύ ωραία τα υλικά και είναι πολύ ισορροπημένο και γευστικό.
Πολύ ωραίες φωτογραφίες και στήσιμο ;)
Φιλιά
Αχ, σ'ευχαριστώ Μάριον!! Πολλά φιλιά!
ΔιαγραφήΕντάξει, έγραψες με αυτή την ιδέα! Δεν την έχω δοκιμάσει έτσι ποτέ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται τόσο λαχταριστό πιάτο!
Και φυσικά τρελαίνομαι που διάλεξες το cheddar από πάνω!
Ε, θέλει και λίγη τσαχπινιά από πάνω για να γίνει πιο δελεαστική σε χρώμα και γεύση!!
ΔιαγραφήΠολύ ωραία ιδέα το κινόα φούρνου, δεν το χα σκεφτεί ποτε, γενικά με το ψήσιμο στο φούρνο δεν το'χω (πέρα απο κεικ και κουλουρακια δηλαδη). Και εγω νεροβραστο το κανω το κινόα (ή την κινόα) και ετσι μαγειρεμενο ισως να το φανε και οι αλλοι οι δυσκολοι του σπιτιου, αν και μου φαινεται θα το τολμησω με κουνουπιδι γιατι το μπροκολο και το πρασινο χρωμα του ισως να αποτρεψει το κοινο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆνετα μπορείς να αντικαταστήσεις τα λαχανικά για να την κάνεις πιο δελεαστική για το απαιτητικό κοινό!
ΔιαγραφήΆνετα μπορείς να αντικαταστήσεις τα λαχανικά για να την κάνεις πιο δελεαστική για το απαιτητικό κοινό!
ΔιαγραφήΠολύ καλή ιδέα Αγγελική !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το τολμήσω την επόμενη φορά που θα ετοιμάσω κάτι με κινόα.
Μου αρέσει και η πρώτη φωτογραφία που κρατάς το πιάτο!
Σ'ευχαριστώ πολύ Άρη!!
ΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ πολύ Άρη!!
ΔιαγραφήΚάθε υλικό από μόνο του είναι πολύ αγαπημένο (quinoa, μπρόκολο, μανιτάρια). Φαντάζομαι πως όταν τα συνδυάσεις και όλα μαζί τότε έχουμε ένα πιάτο εξαιρετικό. Γευστικό και πολύ θρεπτικό ταυτόχρονα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς?
ΑπάντησηΔιαγραφή:D
Όντως είναι αγαπημένα υλικά και ταιριαστός συνδυασμός! Ευχαριστώ :)
Διαγραφή