Επιστροφή και πάλι στο "σπιτάκι" της CooKika! Οι μέρες περνούν χωρίς να το καταλαβαίνω. Πότε ήρθαν οι γιορτές; Πότε πέρασαν τα Χριστούγεννα; Φτάσαμε στην Πρωτοχρονιά και ένα γλυκό δεν έφτιαξα; Ήρθε λοιπόν η ώρα!
Όσες μαμάδες διαβάζουν, σίγουρα με καταλαβαίνουν. Η άφιξη ενός μικρού πλάσματος στην ζωή σου είναι ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα. Βασικά είναι πολλά συναισθήματα μαζί, χαρά, ευτυχία, άγχος, αγωνία, ενθουσιασμός και πολλά άλλα, το οποία λόγω των ορμονών εναλλάσσονται με το λεπτό.
Σε μια τέτοια κατάσταση βρίσκομαι λοιπόν τον τελευταίο μήνα. Οι ώρες περνούν και εγώ ζω σε μια λούπα. Θηλασμός, αλλαγή πάνας, πλυντήρια, δουλειές σπιτιού και πάλι από την αρχή. Και ενώ μπορεί να φαίνεται κουραστικό και μονότονο, δεν με κουράζει καθόλου! Το μόνο που μπορώ να παραδεχτώ ότι με ενοχλεί είναι το ότι έχω κλειστεί στο σπίτι. Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν τι "ξεπορτίστρα" είμαι. Αλλά κάνω υπομονή, θα φτιάξει ο καιρός και θα κυκλοφορώ με την μικρούλα μου.
Και αφού τα είπα και τα έβγαλα από μέσα μου, ας μιλήσω και για το γλυκό.
Το Pandoro είναι ένα κλασσικό χριστουγεννιάτικο ιταλικό γλύκισμα. Πρώτη του εμφάνιση έγινε στη Βενετία αλλά η συνταγή του τελειοποιήθηκε στη Βερόνα στα τέλη του 1800. Πρόκειται για ένα κέικ με μαγιά και γάλα που ψήνεται σε μια ειδική φόρμα σε σχήμα οκτάγωνου αστεριού και σερβίρεται πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη για να μοιάζει με τις χιονισμένες Άλπεις.
Από τότε που γύρισα από την Ιταλία, το Pandoro δεν λείπει ποτέ και από το δικό μας σπίτι. Παλιότερα το έβρισκα μόνο σε delicatessen, πλέον όμως πωλείται τις μέρες των γιορτών και στα super market, οπότε δεν θα δυσκολευτείτε να το βρείτε. Εάν δεν τα καταφέρετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαβαγιάρ. Αλλά πιστέψτε με, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Α, και το υπόλοιπο pandoro που θα σας περισσέψει μπορείτε να το κόψετε φετούλες και να το σερβίρετε έτσι.
Καλή Πρωτοχρονιά! Να περάσετε όμορφες, ζεστές(παρόλο τον χιονιά) ημέρες μαζί με τους αγαπημένους σας!
Καλή επιτυχία!
Charlotte Σοκολάτας με Pandoro
Υλικά:
Για 6-8 άτομα
Εκτέλεση:3 φέτες pandoro
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
1 κουτ. σούπας κακάο
2 φύλλα ζελατίνης
400 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
2 κουτ. γλυκού ζάχαρη άχνη
λικέρ καφέ
Κόβουμε οριζόντια από την βάση του pandoro τρεις φέτες στο πάχος ενός δακτύλου.
Σε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση, τοποθετούμε τον πάτο του pandoro. Κόβουμε τις άλλες δυο φέτες στα τέσσερα και βάζουμε σε κάθε εσοχή του αστεριού και από ένα κομμάτι ώστε να "χτίσουμε" μια φωλίτσα για την γέμιση. Αφήνουμε την άκρη και ετοιμάζουμε την μους.
Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολάκι με κρύο νερό.
Σε ένα κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε 200 ml κρέμα γάλακτος μαζί με την σοκολάτα και το κακάο και ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθεί η κρέμα και να λιώσει η σοκολάτα. Προσοχή, δεν θέλουμε να βράσει η κρέμα. Μόλις λιώσει η σοκολάτα αποσύρουμε από την εστία. Στραγγίζουμε πολύ καλά τα φύλλα ζελατίνης και τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας πολύ καλά ώστε να έχουμε ένα λείο αποτέλεσμα. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Παράλληλα χτυπάμε τα υπόλοιπα 200 ml κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη σε σφιχτή σαντιγί. Προσθέτουμε το μείγμα σοκολάτας και με μια μαρίζ ή ένα κουτάλι ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί η μους.
Με ένα πινέλο, βρέχουμε με το λικέρ καφέ την βάση και τα πλαϊνά της charlotte. Αδειάζουμε την μους σοκολάτας και μεταφέρουμε προσεκτικά στο ψυγείο. Αφήνουμε για τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Σερβίρουμε την charlotte πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και ιδανικά με κόκκινα φρούτα, όπως φράουλες, μούρα ή ρόδι.
Καλή απόλαυση!
Charlotte with Chocolate Mousse
Ingredients:
For 6-8 portions
3 slices of pandoro
150 g. chocolate
1 tsp. cocoa powder (10 gr)
Two gelatin sheets (2,5 gr)
400 g. cream with 35% fat
2 tsp. icing sugar
coffee liqueur
Preparation:
From the base of pandoro cut three slices horizontally in the thickness of a finger.
In a springform pan, place the bottom slice of pandoro. Cut the other two slices into four and put it in each recess of the star so at to "build" a nest for the filling. Leave aside and prepare the mousse.
Soak the gelatine leaves in a bowl with cold water.
In a saucepan and over low heat, put 200 ml cream with chocolate and cocoa and simmer until the chocolate melts. Attention, we do not want to boil the cream. Drain the gelatine leaves very well and add to the mixture, stirring well to have a smooth result. Allow to cool slightly.
Beat the remaining 200 ml cream with icing sugar into whipped cream. Fold gently in the chocolate mixture until homogenous .
With a brush, wet the base and sides of the charlotte with coffee liqueur. Pour the chocolate mousse and carefully transfer it to the refrigerator. Leave for at least 2 hours to firm.
Serve the charlotte dusted with icing sugar and ideally with red fruits, such as strawberries, rasberries or pomegranates.
Enjoy!
Εντυπωσιακό και αέρινο, όπως τα λες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Πρωτοχρονιά!!!
Να περάσεις όμορφα Πέπη!!
Διαγραφήκατ'αρχας να σου ζησει το κοριτσακι σου!!!!! famillia!
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστουμε για τις υπεροχες συνταγες που μας προτεινεις! καλη χρονια με πολλη αγαπη!φιλια!
Γιάννα μου, ευχαριστώ!! Καλή Χρονιά και σε εσάς, πολλά πολλά φιλιά!
Διαγραφήεντυπωσιακο!!! αν δε βρω τετοιο εκτος απο σαβαγιαρ υποθετω και ενα απλο κεικ να κανει ε;; υπομονη και μετα θα παρακαλας να μεινεις κ λιγο σπιτι χχαχαχα ;) ;) :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό είναι πολύ πιθανό...
ΔιαγραφήΝαι, βέβαια και ένα απλό κέικ θα κάνει την δουλειά ;)
Να σου ζήσει το κοριτσάκι σου! Εύχομαι να είναι γερή και καλότυχη! Υπομονή και όταν φτιάξει ο καιρός θα χορτάσετε βόλτες. Υπέροχο το γλυκό σου! Είχα χρόνια να κάνω σαρλότ και μου την θύμησες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά! Εύχομαι να έχεις μία νέα χρονιά υπέροχη!
Ευχαριστούμε πολύ!! Καλή χρονιά και σε σένα και την οικογένεια σου!! Φιλάκια
ΔιαγραφήΠόσο λαχταριστό φαίνεται το γλυκό σου κορίτσι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι οι φωτογραφίες πολύ γιορτινές και όμορφες!
Εύχομαι από καρδιάς καλή χρονιά, με υγεία και πολλή αγάπη!
Σ'ευχαριστώ Ερμιόνη μου, καλή χρονιά με πολλές χαρές να έχουμε!! Φιλάκια!
ΔιαγραφήΤί καλή και εορταστική ιδέα!!! Και ο πρώτος καιρός με το μωρό είναι λίγο ζόρικα η αλήθεια είναι... Θα περάσει όμως πού θα πάει ;) Πολλά φιλιά και Καλή Χρονιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω εσάς τις έμπειρες μαμάδες για συμβουλές!! Φιλιά
ΔιαγραφήΝα σου ζήσει η κορούλα σου Αγγελική! Να είναι πάντα ευτυχισμένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γλυκάκι σου είναι πολύ εντυπωσιακό, και το pandoro είναι και δικό μου αγαπημένο.
Καλή Χρονιά!!!!!!
Σ'ευχαριστώ Άρη μου!
Διαγραφή