Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Χαλβας - Μανταρινι , το τελειο ζευγαρι.


χαλβάς σιμιγδάλι semolina

Η πρώτη μου ανάρτηση έχει, νομίζω, και σημασιολογικό χαρακτήρα... 
Σύμφωνα με την αγαπητή Βικιπαίδεια "Λόγω της μαλακής υφής του γλυκίσματος, ως χαλβάς χαρακτηρίζεται ο άνθρωπος που δεν παίρνει πρωτοβουλίες" . Αυτός ο άνθρωπος είμαι εγώ, όσον αφορά στο συγκεκριμένο blog. Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν το πάθος μου για την μαγειρική. Όσοι πάλι με ξέρουν ακόμη καλύτερα, έχουν ίσως βαρεθεί να με ακούνε να μιλάω για το blog που ΘΑ κάνω, μπλα μπλα μπλα...
Καταλαβαίνετε λοιπόν που "κολλάει" όλη αυτή η υπόθεση του χαλβά.
Βέβαια, να πω και την αλήθεια... Από τότε που ο καλός μου μου χάρισε το βιβλίο του αγαπημένου και αξιολογότατου Ανδρέα Λαγού, η συγκεκριμένη συνταγή είχε κολλήσει στο μυαλό μου. Και όταν ήρθε από τους γονείς μου μια μεγάλη ποσότητα από μανταρίνια του κήπου μας, η ιδέα έγινε εμμονή.
Ο χαλβάς αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μου παιδικά γλυκά. Θυμάμαι τη μαμά μου να τον φτιάχνει, με πολύ παρακαλετό από εμένα, για να τον κάνει συγκεκριμένα με αλεύρι. Τώρα που μεγάλωσα, νομίζω ότι προτιμώ τον σιμιγδαλένιο λόγω της πιο ανάλαφρης υφής του.
Ο συγκεκριμένος χαλβάς έχει ονειρεμένη γεύση. Τα αρώματα του μανταρινιού δένουν με απόλυτη αρμονία με το γλυκάνισο απογειώνοντάς τον και καθιστώντας τον τον καλύτερο χαλβά που έχω φάει ποτέ. Μια δοκιμή θα σας πείσει, πιστέψτε με.

Καλή απόλαυση!





Χαλβάς σιμιγδαλένιος με μανταρίνι

Υλικά για το σιρόπι :

1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα χυμό μανταρίνι (περίπου 10 μικρά)
ξύσμα από ένα μανταρίνι
2 αστεροειδείς γλυκάνισους
1 ξυλαράκι κανέλας


Υλικά για τον χαλβά:

1/2 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό 
1/3 κούπα ηλιέλαιο
30 γρ κουκουνάρι
50 γρ ασπρισμένα αμύγδαλα
σποράκια ροδιού για διακόσμηση(προαιρετικό)

Εκτέλεση :

Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό μανταρινιού, το ξύσμα και τα μπαχαρικά. Από την στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός, αφήστε το στο μάτι για 10 λεπτά.

Παράλληλα, σε αντικολλητική κατσαρόλα, βάλτε το ηλιέλαιο και τα δύο είδη σιμιγδαλιού και καβουρδίστε τα σε μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα να πάρει ξανθό χρώμα.

Έπειτα ρίξτε τα αμύγδαλα και μετά από 2 λεπτά και τα κουκουνάρια. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πάρουν όλα ξανθό χρώμα.

Αφαιρέστε τους γλυκάνισους και την κανέλα από το σιρόπι και όπως είναι καυτό ρίξτε το σιγά-σιγά στο σιμιγδάλι με προσοχή γιατί το μείγμα πιτσιλάει και καίει απίστευτα- .

Ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να πήξει ο χαλβάς και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά και μεταφέρετε το χαλβά σε μεταλλικό σκεύος. Αφήστε τον να κρυώσει καλά πριν τον βάλετε στο ψυγείο.

Σερβίρετε τον πασπαλισμένο με κανέλα ή με σποράκια ροδιού για να είναι καλότυχος, όπως ο δικός μου.

Καλή επιτυχία!

4 σχόλια:

  1. Καλημέρα, CooKika!
    Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς ειναι η αδυναμία μου, οπότε θα δοκιμάσω άμεσα αυτή την εκδοχή!
    Ευχαριστούμε για την ιδέα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. hehe γελάω με τον χαρακτηρισμό "χαλβά" και την καταπληκτική επεξήγηση του wiki!
    Πολύ ωραία ιδέα το μανταρίνι!
    Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς μου αρέσει πάρα πολύ! Πειραματίζομαι και εγώ με διάφορα αρώματα τελευταία!
    Επίσης μου αρέσει πολύ και η φόρμα σου! :)
    Χx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα,είδες πως τα λέει το wiki...
      Το μανταρίνι ταιριάζει τέλεια,δοκίμασέ το γιατί πραγματικά αξίζει!
      Είναι η πρώτη μου ανάρτηση και σίγουρα όχι η καλύτερη φωτογράφιση που θα μπορούσα να κάνω...αλλά η φόρμα βοήθησε σε λίγο καλύτερο αποτέλεσμα.
      Καλή Σαρακοστή, φιλιά!

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας μου δίνουν χαρά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...