Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Ειναι κεικ; Ειναι μηλοπιτα;






Είναι η κλασσική εποχή του χρόνου που σχεδόν όλοι οι λάτρεις των φουρνιστών γλυκών φτιάχνουν μια μηλόπιτα. Τα μεθυστικά αρώματα του μήλου μαζί με την κανέλα και το βούτυρο είναι ικανά να σου φτιάξουν τη διάθεση μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.


Η συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί συνδυασμό του κλασσικού κέικ και της "ψιχουλιαστής" μηλόπιτας. Αυτό που μου αρέσει είναι οι διαφορετικές υφές που συναντάς σε κάθε μπουκιά. Αρχικά το υγρό σπογγώδες κέικ, ύστερα το μαλακό μήλο και τέλος το τραγανό crumble με την αψάδα του πετιμεζιού. Ότι καλύτερο για το απογευματινό τσάι. 


Καλή επιτυχία!




Κέικ-crumble μήλου

Υλικά:

Για το κέικ

150 γρ. βούτυρο
200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
2 αυγά
χυμός από 2 πορτοκάλια
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
300 γρ. αλέυρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. baking powder

Για τη γέμιση

2-3 μήλα αναλόγως το μέγεθος 
χυμός από 1 λεμόνι
2 κ.γ. καστανή ζάχαρη
1/2 κ.γ. κανέλα 

Για το crumble

1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1/2 κούπα βούτυρο από το ψυγείο
1 κ.σ. πετιμέζι
1/4 κ.γ. αλάτι


Σημείωση: Όπως θα δείτε από τις φωτογραφίες, χρησιμοποίησα στρογγυλή φόρμα 22 εκατοστών. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι ίσως θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε ένα πυρέξ ή ταψάκι ούτως ώστε τα μήλα να μπουν σε μονή στρώση και να αφήσουν έτσι περισσότερο "χώρο" στο κέικ για να  φουσκώσει.




Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα μέτριο πυρέξ.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες. Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, την καστανή ζάχαρη και την κανέλα. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, την καστανή ζάχαρη, το πετιμέζι, το αλάτι και το κρύο βούτυρο και ανακατεύουμε με τα δάχτυλα μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μοιάζει με ψίχουλα ( εξ'ου και το crumble). 

Σε ένα καθαρό μπολ χτυπάμε το βούτυρο και την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και το εκχύλισμα βανίλιας. (Μην φοβηθείτε εάν "κόψει" το μείγμα.)  Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και το baking powder και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ στο πυρέξ. Από πάνω τοποθετούμε τα μήλα, κατά προτίμηση σε μια στρώση, και τέλος πασπαλίζουμε με τα ψίχουλα της ζύμης.

Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίζει η επιφάνεια του κέικ. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πριν το κόψουμε.

Σερβίρουμε χλιαρό μαζί με τον καφέ ή το τσάι μας. Μια μπάλα παγωτό βανίλια πάντα αποτελούσε το τέλειο ταίρι γι'αυτό το γλυκό.

Καλή απόλαυση!


1 σχόλιο:

Τα σχόλια σας μου δίνουν χαρά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...