Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Κέικ με αλεύρι χαρουπιού




Αυτοσχεδιασμός. Η λέξη αυτή χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό τη μαγειρική μου. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που προγραμματίζουν εγκαίρως το μενού την εβδομάδας ακόμη και της ημέρας. Συνήθως ανοίγω ντουλάπια και ψυγείο και ξεκινάει το brainstorming συνταγών. Δεν ξέρω εάν αυτό βέβαια είναι καλό ή κακό. Η αλήθεια πάντως είναι ότι όταν έχεις να ταΐσεις τον εαυτό σου μόνο ή και τον σύντροφό σου, έχεις το περιθώριο του αυτοσχεδιασμού. Αργότερα βλέπουμε. Ο Γ. έχει γίνει το «πειραματόζωό» μου τα τελευταία χρόνια. Δοκιμάζει, ευτυχώς με προθυμία, κάθε περίεργο συνδυασμό που του βάζω στο τραπέζι. Και φυσικά είναι και ο κριτής των προσπαθειών αυτών.


Μια τέτοια περίπτωση αυτοσχεδιασμού είναι και το κέικ που σας παρουσιάζω σήμερα. Απογευματινό τσάι ή καφές με συνοδεία ενός μικρού γλυκού είναι η ιεροτελεστία του χειμώνα στο σπίτι μας. Προχθές, μόλις διαπίστωσα ότι υπήρχε έλλειψη γλυκού, κατάλαβα ότι έπρεπε να δράσω άμεσα και να σκαρώσω ένα κέικ στα γρήγορα. Άνοιξα λοιπόν το αγαπημένο ντουλάπι με τα υλικά για τις γλυκές δημιουργίες και έψαξα για την έμπνευση. Στην γωνία είδα το χαρουπάλευρο που είχα πάρει πριν λίγο καιρό σε μια έκθεση με κρητικά προϊόντα και αποφάσισα ότι είχε έρθει η ώρα να του δώσω την ευκαιρία που περίμενε…
Όπως θα διαπιστώσετε, η διαδικασία εκτέλεσης είναι λίγο διαφορετική, ειδικά στο πρώτο στάδιο. Δεν χτύπησα την ζάχαρη με τις λιπαρές ουσίες, όπως συνηθίζουμε στα κέικ, γιατί οι ποσότητες ήταν μικρές και ήθελα να δώσω όγκο και αέρα στη ζύμη. Οπότε προτίμησα να χτυπήσω τα αυγά με τη ζάχαρη. Εάν δεν έχετε μανταρίνια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον χυμό από 1 πορτοκάλι. Τέλος, τη ζάχαρη με στέβια τη βρήκα πρόσφατα στο super market. Είναι λεύκη κρυσταλλική ζάχαρη με στέβια και 50% λιγότερες θερμίδες από την κλασική. Εάν δεν τη βρείτε ή δεν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε, προτιμήστε την ακατέργαστη ζάχαρη στις ίδιες ποσότητες.
Καλή επιτυχία!


Κέικ με χαρουπάλευρο και άρωμα μανταρινιού
Υλικά:
150 γρ. χαρουπάλευρο
80 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
80 γρ. αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του
½ κουτ. του γλυκού baking powder
Χυμός από 2 μανταρίνια
3 αυγά
1 κούπα ζάχαρη με στέβια
1 κούπα γάλα
½ κούπα ελαιόλαδο
50γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ 20 εκ. και προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς.
Ανακατεύουμε τα αλεύρια με το baking powder και το αλάτι.
Χτυπάμε τη ζάχαρη με στέβια με τα αυγά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και έπειτα τον χυμό από τα μανταρίνια. Κοσκινίζουμε το μείγμα με τα αλεύρια και ρίχνουμε εναλλάξ με το γάλα στο μείγμα με τα αυγά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά. Η δοκιμή με το καθαρό μαχαίρι αποτελεί την πιο κλασική ένδειξη ότι το κέικ μας είναι έτοιμο.
Το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.
Καλή απόλαυση!

2 σχόλια:

  1. Τι όμορφο blog !!! Ομολογώ πως τόσο η αισθητική όσο και αρκετές συνταγές είναι πολύ κοντά στο δικό μου στυλ :-) Άρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ Άρη! Και η δικιά σου δουλειά είναι πραγματικά αξιόλογη!

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας μου δίνουν χαρά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...