Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Σαλατα με σιταρι και τονο | Farro Salad with Tuna

Farro Salad with Tuna

Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, τα γεύματά μας τείνουν να γίνονται πιο ελαφριά και πιο δροσιστικά. Οι σαλάτες αποτελούν την τέλεια λύση για ένα ελαφρύ μεσημεριανό. 
Τον τελευταίο καιρό, στο σπίτι, το έχουμε ρίξει στα ζυμαρικά. Τα λατρεύω, όσοι με παρακολουθείτε ίσως το έχετε καταλάβει αλλά και να μην το έχετε, θα σας κάνω να με πιστέψετε με το πέρασμα του χρόνου...
Σκέφτηκα λοιπόν να κάνω μια αλλαγή. Έτσι, για να μην γίνεται ρουτίνα η pasta - με την ρουτίνα έχω τσακωθεί εδώ και πολλά χρόνια.


Farro Salad with Tuna

Το σιτάρι, μέχρι πρότινος, το έτρωγα μόνο στα κόλλυβα.  Η γεύση του μου άρεσε ανέκαθεν πολύ. Όσο ζούσα στην Ιταλία, το συναντούσα σε διάφορα πιάτα και πάντα μου έκανε εντύπωση η εξοικείωση τους με το farro,  όπως το αποκαλούν εκεί.

Το δίκοκκο σιτάρι - Triticum dicoccum- είναι ένα είδος σιτηρού με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη. Συγκρινόμενο με το κοινό σιτάρι, έχει υψηλότερες συγκεντρώσεις σε σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και φώσφορο. Επίσης είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες, γεγονός που το καθιστά και ιδιαίτερα χορταστικό.
Έτσι, έφτιαξα την αγαπημένη μου τονοσαλάτα χρησιμοποιώντας αυτή την φορά σιτάρι. Το βρήκα σε κατάστημα με βιολογικά στο κέντρο της Αθήνας. Δεν πιστεύω ότι θα δυσκολευτείτε να το βρείτε. 
Οι παραλλαγές είναι ατελείωτες, δοκιμάστε να προσθέσετε ψητές πιπεριές Φλωρίνης, τυρί φέτα, φρέσκια ρίγανη ή ότι άλλο σας αρέσει.
Η εκτέλεση της συνταγής είναι πολύ γρήγορη. Και το καλύτερο είναι ότι όσο περισσότερο μένει στο ψυγείο τόσο δένουν οι γεύσεις. Αποτελεί ιδανική λύση και για ταπεράκι.

Καλή επιτυχία!

Farro Salad with Tuna

Σαλάτα με τόνο και σιτάρι
Για 4 άτομα

Υλικά:

1 1/2 κούπα σιτάρι
1 φύλλο δάφνης
20 τοματίνια
2 συσκευασίες τόνο σε νερό (320gr)
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
τριμμένη παρμεζάνα - ανάλογα τα γούστα μας-
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζουμε το σιτάρι σε άφθονο αλατισμένο νερό, σε χαμηλή φωτιά, μαζί με το φύλλο δάφνης για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το σιτάρι.
Στραγγίζουμε, αφαιρούμε το φύλλο δάφνης, και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Παράλληλα σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τα τοματίνια κομμένα στα τέσσερα, τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, τον τόνο και τον βασιλικό. Προσθέτουμε το σιτάρι, το ελαιόλαδο,την τριμμένη παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν το σερβίρουμε για να δέσουν τα αρώματα. Διατηρείτε για 3 ημέρες εντός ψυγείου.

Καλή απόλαυση!

Farro Salad with Tuna

Farro Salad with Tuna
For 4 portions

Ingredients:

1 1/2 cup farro
1 bay leaf
20 cherry tomatoes
2 scallions
320 gr tuna in brine
2 tbsp chopped fresh basil
parmigiano reggiano - to your likings
olive oil
salt & pepper

Preparation:


Cook farro in a large saucepan of boiling water, with the bay leaf, for about 20-30 minutes or until tenter. Discard the bay leaf. Drain and let it cool for a while. 
Tranfer to a large bowl and add cherry tomatoes and scallions, all finely chopped, then tuna, fresh basil, olive oil, salt & pepper and parmigiano and toss to coat.
Let it stand in the refrigerator for 1-2 hours before serving. Keep it, in the refrigerator, for up to 3 days.

Enjoy!

Farro Salad with Tuna

22 σχόλια:

  1. Φοβερή σαλατούλα που άνετα τρώγεται και ως βραδινό μόνη της.
    Θα την φτιάξω γιατί είμαι σίγουρη ότι θα αρέσει πολύ στον γιόκα μου!
    Φιλιά, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άμα είναι να αρέσει και στο παλικαράκι σου, να την δοκιμάσεις!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Φαντάζομαι ότι μπορεί να γίνει και με κοινό σιτάρι.Όπως λες κι εγώ μόνο στα κόλλυβα το τρώω,μια φορά δοκίμασα σε φιλικό σπίτι και νομίζω ότι έχω και τη συνταγή μιας σαλάτας,καιρός να το δοκιμάσω και τη δική σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, σίγουρα και το κοινό σιτάρι είναι κατάλληλο. Αξίζει μια δοκιμή!

      Διαγραφή
  3. Μου αρέσει πολύ που χρησιμοποίησες ολόκληρο σιτάρι και μάλιστα το δίκοκκο ! Παρόμοια ποικιλία είναι και η δικιά μας Ζέα. Πολύ ωραία εναλλακτική για "ριζότο"¨σε πιο μεσογειακή έκδοση ;) Ευχαριστούμε Αγγελική !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιταλικές συνήθειες...
      Όντως, η Ζέα είναι παρόμοια αλλά δεν την έχω δει σε άλλη μορφή πέρα από το αλεύρι.

      Διαγραφή
  4. Πολύ πρωτότυπη σαλάτα Αγγελική.
    Και πολύ θρεπτική. Το σιτάρι το τρώω πάααρα πολύ. Στα κόλυβα όπως λες κι εσύ τα οποία μου αρέσουν και μπορώ να φάω απίστευτη ποσότητα.

    Υπέροχη η σαλάτα σου. Θα δοκιμασθεί.

    Καλή σου μέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, αυτά τα κόλλυβα...όσο δεν τα θες γιατί συνοδεύουν ψυχές και κάνουν παρέα με την στεναχώρια, τόσο τα καταβροχθίζεις.
      Θα χαρώ να την δοκιμάσεις, καλημέρα!

      Διαγραφή
  5. Ωραία, καλοκαιρινή σαλάτα! Το σιτάρι δεν το έχω δοκιμάσει σε φαγητά, η σαλάτα σου είναι μια ευκαιρία να το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τώρα με πέτυχες λέμε διάνα. Τρελαίνομαι για τέτοια πιάτα/σαλάτες, πες το όπως θες. Εφτιαχνα παλιότερα κάτι αντίστοιχο, όχι με farro, με απλό σιτάρι, και θέλω πολύ να πάω δοκιμάσω και το farro. Το μόνο αρνητικό ίσως είναι ο χρόνος βρασμου, αν πεινάς δηλαδή πολύ αργεί πολύ, σε σχέση με τα μακαρονια που λες παραπάνω που θέλουν πολύ λιγότερο χρόνο. Τέλειο επίσης και για το ταπεράκι του γραφείου (μην το ξεχνάμε αυτό, ειναι εξισου σημαντικό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει, το δέχομαι ότι αργεί λίγο παραπάνω αλλά κάνεις μια βόλτα στο σπίτι, συμμαζεύεις κάτι, ψιλοκόβεις τα υλικά και voilà έτοιμο το σιτάρι!
      Το ταπεράκι είναι ιδεολογία ολόκληρη.
      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  7. Ωραία ιδέα για ένα ελαφρύ και δροσερό γεύμα! Συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου, είναι γευστική και θρεπτική μαζί και αποτελεί πρωτότυπη ιδέα για το ταπεράκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ούτε με στο μυαλό σου να ήσουν καλή μου Αγγελική.
    Το ντουλάπι διαθέτει μισό πακέτο στάρι, που έμεινε από παραγωγή κόλυβων, και είναι μέρες τώρα που το σκέφτομαι να το έκανα σαλάτα ή ασουρέ. Και τώρα μου έδωσες πολύ καλή αφορμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασουρέ!! Κι εμένα μου μπήκαν ιδέες με το νεράκι που έβρασα αλλά δεν το έχω ξαναφτιάξει οπότε και το ανέβαλα για την επόμενη φορά.
      Καλό βραδάκι!

      Διαγραφή
  9. μα τι πρωτοτυπο υλικο ,μα τι πρωτοτυπη ιδεα!!!
    σιταρι....χμμμ με βαζεις σε πολλες ωραιες σκεψεις κικα και σε ευχαριστω πολυ!!!!
    καλο σ/κ και νοστιμο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το βρασμένο σιτάρι το χρησιμοποιώ πολύ συχνά σε σαλάτες αλλά και σε γιαούρτι με ξηρούς καρπούς, μέλι και φρούτα! Είμαι σίγουρη πως θα μου αρέσει πολύ αυτή η σαλάτα Αγγελική!
    Καλό βράδυ^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μου αρεσει παρα πολυ το σιτάρι. Το βαζω παντού , ευχαριστουμε για την προταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραία η σαλάτα σου Αγγελική!! Και πολύ υγιεινή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας μου δίνουν χαρά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...