Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Νηστισιμο Κεικ Σοκολατας | Vegan Chocolate Cake

 vegan avocado chocolate cake

Οι διακοπές τελείωσαν και επιστρέψαμε και πάλι στην βάση μας. Σιγά σιγά μπαίνουμε σε ρυθμούς, τόσο στο γραφείο όσο και στο σπίτι. Η αλήθεια είναι ότι οι πρώτες μέρες είναι πάντα δύσκολες. Ενώ σωματικά έχεις επιστρέψει, το μυαλό ακόμη ταξιδεύει σε παραλίες, σε βουνά και σε ποτάμια. 
Πού θα πάει όμως, θα γυρίσει και αυτό στην θέση του και θα περιμένει την επόμενη εξόρμηση για να αποκτήσει καινούργιες εικόνες.


Μαζί με τα όσο έφερα μαζί μου πίσω από τις διακοπές, έφερα και κάποια κιλάκια παραπάνω. Τα παγωτά, τα μακροβούτια στις σαλάτες, οι γαβάθες με τις μακαρονάδες και τα ταψιά με τα γεμιστά ήταν υπέροχα και δε μπορούσα να τους αντισταθώ. Και για να πω την αλήθεια, δεν ξέρω πόσοι μπορούν. Ε μετά, δεν θα πιεις και καμιά παγωμένη μπυρίτσα για να ξεδιψάσεις; Ή κανένα κοκτέιλ εκεί δίπλα στο κύμα; Θα τα πιεις. Έτσι λοιπόν καταλαβαίνετε την κατάστασή μου.
Ο διάδρομος πήρε φωτιά και περιμένω πώς και πώς να αρχίσω και τις υπόλοιπες φυσικές δραστηριότητές μου.

vegan avocado chocolate cake


Ενδιάμεσα όμως έφτιαξα και ένα κέικ. Ένα αθώο κέικ, πλούσιο σε σοκολατένια γεύση με ένα κρυφό υλικό που δεν καταλαβαίνεις στην γεύση, αλλά δίνει ένα υπέροχα βουτυράτο αποτέλεσμα.
Χρησιμοποίησα ζάχαρη, λάδι και γάλα καρύδας χωρίς κάποια ευδιάκριτη παρουσία στην γεύση του κέικ. Μπορείτε κάλλιστα να τα αντικαταστήσετε με ό,τι ζάχαρη θέλετε, με ελαιόλαδο και όποιο γάλα ξηρού καρπού ή και ζωικό εάν επιθυμείτε.

vegan avocado chocolate cake

Καθότι ήθελα να μοιράσω κάποια κεκάκια χώρισα την "ζύμη" στα δύο και την μισή την έψησα σε φόρμα σιλικόνης για μίνι κεκάκια των 12 τεμαχίων και την υπόλοιπη σε φόρμα για κέικ διαστάσεων 12x22cm. Μπορείτε, εάν έχετε φόρμα για μικρά κέικ, να ψήσετε 2 δόσεις, αλλιώς μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε και μια κανονική φόρμα για κέικ, στρογγυλή ή μακρόστενη.
Δώστε προσοχή στην σόδα, καθώς θα πρέπει να είναι όσο πιο φρέσκια γίνεται για να φουσκώσει αρκετά το κέικ.

Καλή επιτυχία!

vegan avocado chocolate cake

Νηστίσιμο Κέικ Σοκολάτας με Αβοκάντο
Προσαρμοσμένη από Ambitious Kitchen


Υλικά:

150 γρ. σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο
2/3 κούπας φρέσκο καφέ εσπρέσο
1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1/4 κούπας ζάχαρη καρύδας
1/2 κούπα σκόνη κακάο
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1/4 κούπας λάδι καρύδας
1/2 ώριμο αβοκάντο
3/4 κούπα γάλα καρύδας
1 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για την σάλτσα σοκολάτας:
1/4 κούπα γάλα καρύδας
80 γρ. σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο

vegan avocado chocolate cake

Εκτέλεση:


Κόβουμε σε κομματάκια την σοκολάτα και την προσθέτουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τον καφέ. Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τη καστανή ζάχαρη, την ζάχαρη καρύδας, το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι και την σόδα.

Σε ένα άλλο μπολ κόβουμε σε κομμάτια το αβοκάντο, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το λάδι και το γάλα καρύδας και λιώνουμε με το ραβδομπλέντερ. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το μούλτι.

Ενώνουμε τα στερεά με τα υγρά υλικά και προσθέτουμε το μείγμα σοκολάτας-καφέ. Ανακατεύουμε καλά για να ενωθούν όλα τα υλικά - το μείγμα θα είναι σχετικά αραιό- και μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες για τα ατομικά κέικ ή σε όποια φόρμα θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, τα μεν ατομικά κέικ για 20 λεπτά, τη δε μακρόστενη φόρμα για 35-40 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά πριν τα ξεφορμάρουμε.

Για την σάλτσα σοκολάτας: Σε ένα κατσαρολάκι ή στον φούρνο μικροκυμάτων, λιώνουμε την σοκολάτα μαζί με το γάλα. 

Περιχύνουμε το κέικ μας με την ζεστή σάλτσα και απολαμβάνουμε αμέσως.
Διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.

Καλή απόλαυση!

vegan avocado chocolate cake

I am back from vacations and I am trying to get back to my everyday routine. I admit that it's kind of hard, but I am already looking forward to my next mini escape.

I must let you know, that expect for my luggage, that I brought back from the holidays, I also came back with some extra weight. Now I've been walking and running and I can't wait to get started with my yoga and pilates courses.

Meanwhile, I baked an "innocent" chocolate cake with a secret ingredient that gives a buttery taste to it. I used coconut sugar, coconut oil and coconut milk, but you can substitute all of the them with either cane sugar, olive or canola oil and any kind of nut, soya or dairy milk.

Good luck!

Vegan Chocolate Cake with Avocado
Adapted from Ambitious Kitchen

Ingredients:

150 gr. extra dark chocolate
2/3 cup fresh espresso coffee
1 1/2 cup all purpose flour
1/2 cup demerara sugar
1/4 cup coconut sugar
1/2 cup cocoa powder, unsweetened
1 tsp baking soda
1/2 tsp salt
1/4 cup coconut oil
1/2 ripe avocado
3/4 cup coconut milk
1 1/2 tsp vanilla extract.

For the chocolate sauce:
1/4 cup coconut milk
80 gr. extra dark chocolate

Preparation:

Chop the chocolate into small pieces and add in a saucepan along with coffee. Put on low heat and stir until the chocolate melts. Remove from heat and set aside.

In a deep bowl mix brown sugar, coconut sugar, flour, cocoa, salt and soda.

In another bowl cut into pieces the avocado, add vanilla extract, coconut oil and coconut milk and mash with a handblender. Alternatively you can use a food processor.

Combine dry to liquid ingredients and add the chocolate/coffee mix. Whisk well to combine all the ingredients and divide the batter in the mini cake molds or in any cake pan you want to use.

Bake in preheated oven at 170 degrees, the mini cakes for 20 minutes, or for 35-40 minutes if using a cake pan.

Allow to cool completely.

For the chocolate sauce: In a saucepan or a microwave oven, melt the chocolate together with the milk.

Drizzle our cake with the warm sauce and try it right away.

Keep in the refrigerator for 3-4 days.

Enjoy!


vegan avocado chocolate cake

41 σχόλια:

  1. Αγγελική λες για μένα, αλλά τι να πω εγώ για σένα !! Μόλις άνοιξα το blog σου και έπεσα πάνω στην πρώτη φωτογραφία τρόμαξα ευχάριστα :-) :-) Τα υλικά σου είναι πολύ καλά και to αποτέλεσμα σοκο λαχταριστό όσο δεν πάει !!!
    Εξελίσσεις και τις συνταγές και τις φωτογραφίες σε κάθε σου post! Και πολύ ωραία props ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάλι καλά που τρόμαξες..ευχάριστα! Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή
  2. Καλή απόλαυση δεν λες τίποτα Αγγελική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αααα, και η δεύτερη φωτογραφία πολύ καλή. Το να πιάσεις την κίνηση δεν είναι εύκολο, και τα πήγες για αρχή πολύ καλά, σε συνδυασμό και με τα ωραία props το αποτέλεσμα βγήκε όμορφο και λαχταριστό! Εγώ ακόμα τις φοβάμαι αυτές λήψεις :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το creamer είναι από τα Fishs Eddy, είχε έρθει η ώρα του να το χρησιμοποιήσω. Όσο για την κίνηση, έκανα πολλές λήψεις μέχρι να πετύχω μια σχετικά καλή. Τόλμησε το!

      Διαγραφή
  4. Όλοι στην ίδια φάση είμαστε Αγγελική! Αν δεν τα απολαύσεις όλα αυτά στις διακοπές, τότε πότε;
    Πάντως με τέτοιο κεκάκι υγιεινό και λαχταριστό, κάνεις πολύ πιο εύκολη την προσαρμογή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. super!μόλις το φτιάξω θα σου πω εντυπώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα χαρώ πολύ να μου πεις, σ'ευχαριστώ!

      Διαγραφή
    2. Φαντάζομαι ότι το αβοκάντο θα μπορούσε να αντισταθεί και με μπανάνα,για να έχουμε το βουτυράτο αποτέλεσμα,σε περίπτωση που δεν μας βρίσκεται αβοκάντο τη στιγμή που το θέλουμε ή δεν είναι αρκετα ώριμο!Σήμερα,αύριο θα το φτιάξω!

      Διαγραφή
    3. Ναι, σίγουρα μπορεί να αντικατασταθεί με μπανάνα απλά θα είναι περισσότερο διακριτή η γεύση της.
      Εάν θέλεις να ωριμάσει πιο γρήγορα το αβοκάντο, βάλ' το σε μια χάρτινη σακούλα(όπως του μανάβη) μαζί με φλούδα από μια μπανάνα ή ένα μήλο ή μια ντομάτα. Σε 2-3 μέρες θα είναι έτοιμο.
      Καλή επιτυχία, περιμένω εντυπώσεις!

      Διαγραφή
  6. Αχ τί τέλειο !! Μόλις είδα τον καφέ και το αβοκάντο ψήθηκα τρελά!! Φανταστική η συνταγή Κίκα μου !! Όσο για τα κιλά δεν ξέρω ποιός την γλίτωσε εγώ πάντως όχι!! Φιλάκια πολλά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα!
    Μου φαίνεται υπέροχο! Θα το δοκιμάσω. Οι φωτογραφίες σου με ξελίγωσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ!! Θα χαρώ πολύ να το δοκιμάσεις και να μου πεις την άποψή σου!

      Διαγραφή
  8. Ολοι παρόμοιες ατασθαλίες κάναμε απ'οτι φαινεται, οπότε είναι αποδεκτό να ξεκινήσουμε τη διαιτα, από Δευτέρα όμως.... συνοδεία τέτοιου γλυκού.... εχω δοκιμάσει στο παρελθόν γλυκό με αβοκάντο, αλλά δεν ξετρελάθηκα και τελευταία θέλω να του δώσω μια ευκαιρία.... μου έδωσες το έναυσμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τάνια, δεν θα καταλάβεις με τίποτα το αβοκάντο. Ουσιαστικά υπερισχύει η σοκολάτα και ο καφές, οπότε δώσ' του όντως μια ευκαιρία!

      Διαγραφή
  9. τι σοκο-λιχουδιά είναι αυτή!!! η πρώτη και η προτελευταία φωτογραφία είναι σκέτος πειρασμός!!
    απίθανο φαίνεται!! μπράβο Αγγελικούλα!!
    Χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραίο το κέικ σου, ζουμερό και λαχταριστό!
    Καλή προσαρμογή μετά τις διακοπές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ ήμουν από τους υπερτυχερούς που το δοκίμασαν (έτσι να παρηγορηθώ και εγώ για το τέλος των διακοπών)!!! Και πραγματικά, όσο λαχταριστό φαίνεται άλλο τόσο είναι! Ζουμερό, με γεύση και υφή που πιστεύω μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς σοκολατολάτρεις ! Πλήρης γεύση και ελαφρύ ταυτόχρονα, τι άλλο να ζητήσεις!!! Μπράβο Αγγελική μας :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να πω τώρα εγώ....ευχαριστώ για τα τόσο καλά και αναλυτικά σου λόγια!! <3

      Διαγραφή
  12. Το αβοκάντο φαντάζομαι (καθώς έχω κάνει κάποιες δοκιμές κατά το παρελθόν) έδωσε αυτήν την "ζουμερή" υφή που διακρίνω στις φωτογραφίες σου Αγγελική μου.
    Και το άρωμα του καφέ!! Αυτό που το πας;
    Εξαιρετική πρόταση για κεϊκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως το αβοκάντο το έκανε τόσο ζουμερό και "βουτυράτο" και μαζί με την σοκολάτα και τον καφέ... συνδυάστηκε υπέροχα!

      Διαγραφή
  13. Και το κέικ & τα κεκάκια φαινονται τοσο σοκοτέλεια!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπέροχο ζουμερό κέικ, ευχαριστούμε για την συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ωωωωω μ αρεσει που ειναι λαιτ!!! υπεροχο οτι πρεπει να αποχαιρετησουμε το καλοκαιρι !! χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λαιτ και νόστιμο!! Να φύγουν οι πολλές οι ζέστες, όχι το καλοκαιράκι...

      Διαγραφή
  16. Μμμμ!!! Φαίνεται τόσο λαχταριστό, ζουμερό και υπερσοκολατένιο! Με άλλα λόγια το είδος των κέικ που είναι αδύνατο να αντισταθώ. Φανταστικός συνδυασμός υλικών, ιδανικός για chocoholics που προσέχουν τη διατροφή τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα σας! Δείχνει πολύ νόστιμο και θα ήθελα να το φτιάξω..καθώς είμαι καινούρια στο σπορ,χρειάζομαι μια διευκρίνηση σε σχέση με τις ποσότητες..μήπως μπορείτε να υποδείξετε το μέγεθος της κούπας? ή πόσο περίπου αντιστοιχεί σε γραμμάρια? Ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Όταν αναφέρω κούπα πάντα αφορά στην δοσομετρικη κούπα των 250ml. Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  18. Καλημερα!το κεικ φαινεται εξαιρετικο,αλλα εχω μια βασικη διαφορα:εμεις δεν καταναλωνουμε καφε,συνεπως να αντικαταστησω την ποσοτητα του με κακαο;;εννοειτε κοκκους καφε ή υγρο καφε,ετοιμο για καταναλωση;αντιστοιχα θα κανω με κακαο
    Ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Υγρό καφέ εννοώ αλλά από τη στιγμή που δεν τον καταναλώνετε μπορείτε φυσικά να τον αντικαταστήσετε. Απλά αυξήστε στην ποσότητα γάλακτος σε 1 κούπα, δε πιστεύω ότι χρειάζεται να προσθέσετε έξτρα κακάο. Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας μου δίνουν χαρά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...