Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Εκδηλωση κατα της σπαταλης τροφιμων & Μπισκοτα Πρωινου & Διαγωνισμος



Μέχρι πριν λίγα χρόνια, μπορώ να σας πω ότι δεν γνώριζα πολλά. Δεν έκανα σωστή διαχείριση των τροφών που είχα στην διάθεσή μου με αποτέλεσμα ένα μέρος αυτών να καταλήγει στα σκουπίδια. Πλέον όμως έχω αλλάξει.


Πρόσφατα είχα την χαρά να συμμετάσχω με τον δικό μου τρόπο, τις συνταγές μου, στην άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση FMCS Insider #3, με θέμα "Fight Food Waste", που συνδιοργανώθηκε από το ΝutrΙnsider – The all in one supermarket app και το medNutrition.



Η σπατάλη τροφίμων που ξεπερνάει τους 100 εκ. τόνους τροφίμων μόνο στην Ε.Ε., είναι ένα φαινόμενο που δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο, αφού την ίδια στιγμή περίπου 80 εκ. κάτοικοι της Ε.Ε. ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας! Το φαινόμενο αυτό, εκτός από την ηθική και κοινωνική του διάσταση, συμβάλλει αρνητικά στην παγκόσμια οικονομία, ενώ εξαντλεί τους φυσικούς πόρους. Η σπατάλη τροφίμων προέρχεται κατά 42% από τα νοικοκυριά, 39% από τη βιομηχανία τροφίμων, 14% από τις υπηρεσίες διατροφής / catering και 5% από τη λιανική / supermarket.

Σημαντικοί επιστήμονες και φορείς του κλάδου συμμετείχαν στην εκδήλωση που σαν στόχο είχε να προτείνει λύσεις και να αναδείξει τις καλές πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Ομιλητές ήταν οι Παναγιώτης Βαραγιάννης, M.Med.Sc., Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Υπ. Διδάκτωρ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ειρήνη Μπαμπαρούτση, PhD, Κλινική Διαιτολόγος – Αθλητική διατροφολόγος, Αλεξία Μαχαίρα – Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Ε.Κ.Ε. ΑΒ Βασιλόπουλος, Δρ Δήμητρα Ξενάκη, Διευθύντρια Τμήματος Διατροφής και Επιστημονικής Επικοινωνίας, ELAIS UNILEVER, Αλέξανδρος Θεοδωρίδης – Συνιδρυτής της ΜΚΟ «Μπορούμε» και οι Μιχάλης Πέτρου - Στέλιος Κατσουνωτός, co Founders της εφαρμογής nutrinsider.

Αφιερώστε λίγο χρόνο και δείτε αναλυτικά τις ενδιαφέρουσες ομιλίες κάθε ομιλητή πατώντας το link στο όνομα του καθενός. Επίσης εδώ θα δείτε την δική μου συνέντευξη.

10 συμπεράσματα του "Fight Food Waste":

1. Τα τρόφιμα που παράγονται αυτή τη στιγμή στη Γη είναι αρκετά να καλύψουν 1,5 φορές τον πληθυσμό της. Αν καταναλώναμε όλοι μας τρόφιμα σαν τους κατοίκους των Η.Π.Α., τότε θα χρειαζόμασταν 4,4 φορές τη συνολική παραγωγή του πλανήτη μας!

2. Οι καταναλωτές, όταν κάνουν τα ψώνια τους στο supermarket, πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους την περίφημη «λίστα αγορών». Χωρίς αυτή, συχνά οδηγούνται σε αγορές τροφίμων που δεν έχουν ανάγκη. H εφαρμογή nutrinsider προσφέρει λύση, αφού η υπηρεσία ηλεκτρονικής λίστας είναι στα ελληνικά και αποτελεί μία από τις 10 καλύτερες λίστες στον πλανήτη, σύμφωνα με το appscrawl.

3. Οι καταναλωτές δεν πρέπει να κάνουν «νηστικοί» τα ψώνια τους. Το αίσθημα πείνας τους ωθεί σε αγορές μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφίμων που συχνά δεν έχουν ανάγκη.

4. Η ετικέτα της συσκευασίας είναι η ταυτότητα του προϊόντος. Εκτός από την ημερομηνία λήξης, κοιτάμε και τα θρεπτικά συστατικά, ακόμη και τον τρόπο συντήρησης του προϊόντος.

5. Η ΕΛΑΪΣ – UNILEVER, σε συνεργασία με τους τοματοπαραγωγούς της ευρύτερης περιοχής της Γαστούνης, δημιούργησε ένα πρότυπο σύστημα διαχείρισης της τομάτας. Με αυτό τον τρόπο μείωσε τη σπατάλη της πρωτογενούς παραγωγής και βελτίωσε την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Αυτό είχε αντίκτυπο και στην οικονομία της χώρας, αφού πλέον το 50% της παραγόμενης τομάτας εξάγεται.

6. Η Τράπεζα Τροφίμων είναι μία σημαντική πρωτοβουλία στην ελληνική επικράτεια, αφού συγκεντρώνει το περίσσευμα τροφίμων από τις κεντρικές αποθήκες των μεγάλων supermarkets, όπως π.χ. ο ΑΒ Βασιλόπουλος.

7. Καινοτόμες ΜΚΟ όπως το «Μπορούμε», αποτελούν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε ανθρώπους ή επιχειρήσεις που τους περισσεύουν τρόφιμα και σε κοινωφελείς οργανισμούς που έχουν ανάγκη από δωρεές τροφίμων. Μ' αυτό τον τρόπο μειώνεται ουσιαστικά η σπατάλη τροφίμων και προσφέρουμε ενεργά σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

8. Οι Διαιτολόγοι - Διατροφολόγοι παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση σπατάλης τροφίμων. Μέσα από το portal mednutrition «ανεβάζουν» καθημερινά μικρά tips όχι μόνο για την υγεία, αλλά και για τον τρόπο που πρέπει πραγματοποιούν οι καταναλωτές τα ψώνια τους.

9. Οι σεφ/food bloggers μπορούν να συνεισφέρουν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Νέες συνταγές σαν αυτές της food blogger CooKika, που μας προτείνει εναλλακτικές για να αξιοποιήσουμε το «περίσσευμα» ακόμη και μαγειρεμένων φαγητών, αποτελούν μία νέα, υγιεινή και πολύ γευστική τάση.

10. Στη Μ. Βρετανία, η ΜΚΟ WRAP δημιούργησε ένα δίκτυο με 10 διαφορετικούς δήμους. Έτσι, αν ο δήμος «Α» λάβει μία μεγάλη προσφορά σε φρούτα, αλλά έχει έλλειψη σε ζυμαρικά και ο δήμος «Β» λάβει μία μεγάλη προσφορά σε ζυμαρικά αλλά... έχει έλλειψη σε φρούτα, οι δύο δήμοι συνεργάζονται και ανταλλάσουν τρόφιμα.

Πηγή: http://www.mednutrition.gr/portal/enimerosi/epikairotita/13154-pos-boroyme-na-meiosoume-ti-spatali-trofimon

Θα ήθελα να σας πω λίγα λόγια για τους διοργανωτές της εκδήλωσης, γιατί πρόκειται για δυο ομάδες αξιόλογων και καταξιωμένων ατόμων που με κόπο και σε βάθος χρόνου έστησαν δυο αξιέπαινα portals.

Μέχρι χθες, για να κάνεις τα ψώνια σου στο supermarket έπρεπε να πάρεις το φυλλάδιο των προσφορών από το γραμματοκιβώτιο (ή από το γείτονα), να μάθεις για συνταγές μαγειρικής από την τηλεόραση /internet/ μαμά, να σημειώσεις τη λίστα του σε κάποιο/α χαρτί/α, να διαβάσεις  τα «ψιλά» γράμματα των συσκευασιών με τα συστατικά, να συμβουλευτείς τη δίαιτα σου από κάποιο χαρτί που έχεις με μαγνητάκια στο ψυγείο, να ρωτήσεις πού βρίσκεται το πλησιέστερο supermarket, και… στο τέλος να κάνεις τις επιλογές σου. Τώρα πια υπάρχει το NutrInsider. Κατεβάστε στο smartphone σας την βραβευμένη εφαρμογή δωρεάν και κάντε την καθημερινότητά σας πιο εύκολη. Στην σελίδα του NutrInsider μπορείτε επίσης να βρείτε ένα χρήσιμο εργαλείο που βοηθά στην μείωση της σπατάλης φαγητού δίνοντας συμβουλές και προτάσεις αξιοποίησης τροφίμων.

Κατεβάζοντας την εφαρμογή, στην κατηγορία των Συνταγών, θα βρείτε αρκετές συνταγές από το CooKika, με το σηματάκι του Fight Food Waste, που συνοδεύονται από σχόλια διατροφολόγων.



Το medNutrition.gr είναι το 1ο portal διατροφή στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Οι συντάκτες του είναι καταξιωμένοι επιστήμονες υγείας (διαιτολόγοι, ιατροί, ψυχολόγοι, καθηγητές φυσικής αγωγής, τεχνολόγοι τροφίμων, αισθητικοί) και απαρτίζουν τη μεγαλύτερη κοινότητα επιστημόνων διατροφής και υγείας, με στόχο την παροχή αξιόπιστης πληροφορίας προς τους διαδικτυακούς χρήστες και τους επαγγελματίες του χώρου της διατροφής και της υγείας.
Στην πλήρως ανανεωμένη του ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε ό,τι ψάχνεται γύρω από την διατροφή όπως συμβουλές για θέματα υγείας/διατροφής, προτάσεις συνταγών, εφαρμογές υγείας και πολλά άλλα. 





μπισκότα με 3 υλικά

Και επειδή το θέμα αυτής την ανάρτησης είναι η ανακύκλωση και αξιοποίηση των τροφίμων που έχουμε στην διάθεσή μας, σας έχω πρόταση για εύκολα και γρήγορα μπισκότα. Στην συγκεκριμένη συνταγή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λίγο γάλα που έχει περισσέψει άλλα έχει περάσει η ημερομηνίας λήξης του - δυο έως τρεις ημέρες- και δεν θέλετε να το πιείτε. Μιλάμε πάντα για γάλα που έχει διατηρηθεί σε συνθήκες ψυγείου, που δεν έχει κόψει(εκεί το πετάμε κατευθείαν) και που απλά έχει ξινίσει ελαφρά στην μυρωδιά του. Το μπισκότα αυτά γίνονται με μόνο 3 υλικά, δεν περιέχουν ζάχαρη ή αλάτι, οπότε μπορούμε να τα απολαύσουμε με συνοδεία γλυκού ή αλμυρού.Στην επόμενη ανάρτησή μου θα σας δείξω έναν υπέροχο γλυκό συνδυασμό βουτύρου και αρωματικών, ιδανικό να συνοδεύσει τα πλούσια πρωινά των εορτών.
Καλή επιτυχία!

μπισκότα με 3 υλικα

Μπισκότα Πρωινού

Υλικά:
Για 10 μπισκότα

2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/4 κούπας (50 γρ) βούτυρο κρύο
2/3 κούπας ξινόγαλα 


Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου. Στρώνουμε ένα ρηχό ταψί φούρνου με λαδόκολλα.Στον επεξεργαστή τροφίμων ή με τα χέρια, τρίβουμε το αλεύρι με το βούτυρο μέχρι να έχουμε ένα μείγμα που μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ξινόγαλα και πλάθουμε μέχρι να ενσωματωθεί όλη η ποσότητα και να έχουμε μια μαλακή ζύμη.Απλώνουμε με την βοήθεια ενός πλάστη το ζυμάρι. Θα πρέπει το πάχος του να είναι περίπου 2 δάχτυλα. Κόβουμε με στρογγυλό κουπάτ 10 μπισκότα και τα τοποθετούμε στο ταψί με την λαδόκολλα.Ψήνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσει η επιφάνειά τους.

Καλή απόλαυση!

μπισκοτα με 3 υλικα

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα του NutrInsider και του medNutrition. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Πάρη Παπαχρήστο για την στήριξη του στις προσπάθειές μου εντός και εκτός blog, και για την διάθεση του βιβλίου "Μύθοι και Αλήθειες στην Διατροφή μας" της σειράς medNutrition welness, σε έναν αναγνώστη του blog.

Για να συμμετάσχετε αφήστε ένα σχόλιο κάτω από αυτή την ανάρτηση μαζί με το όνομά σας και ένα email επικοινωνίας. Όσοι έχετε Facebook, κάντε εάν επιθυμείτε κοινοποίηση της ανάρτησης και ένα Like στην σελίδα του CooKika. Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι μέχρι τις 04/12/2015. Καλή επιτυχία σε όλους!

Update: Σας ευχαριστώ όλους για την συμμετοχή! Η Αθηνά από το CraftCookLove κερδίζει ένα αντίτυπο του βιβλίου. Συγχαρητήρια Αθηνά.



8 σχόλια:

  1. ωραία συνταγή και πολύυυυυυυ αξιόλογη προσπάθεια. Συγχαρητήρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα θέμα που πονάει, και μία ανάρτηση άκρως ενημερωτική και ενδιαφέρουσα!
    Μπράβο στην προσπάθεια και σε σένα κορίτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ χρήσιμη ανάρτηση! Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες! Πολύ εύκολη και νόστιμη η συνταγή ! Γεωργία Μακρή (ginamakri@yahoo.gr)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία αυτά που μας έμαθες Αγγελική μου! Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία σε οτι κι αν κάνεις. Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ χρήσιμες όλες οι πληροφορίες καθώς και πολύ αξιόλογη η προσπάθεια!! Θα την κατεβάσω την εφαρμογή να την δω. Επίσης και εγώ προσπαθώ να μην πετάω τίποτα από φαγητό και βελτιώνω συνεχώς τη διαχείριση των αποθεμάτων μου (άσε που προκύπτουν και συνταγές!!) !!! Αχ τα μπισκότα σου πρέπει να είναι σούπερ αφράτα ;) :) Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χίλια μπράβο Αγγελική για την συμμετοχή σου σε τέτοια εκδήλωση !! Και χίλια ευχαριστούμε που μας ενημερώνεις μέσα από το post σου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραιότατα τα μπισκότα. πανεύκολα και σίγουρα νόστιμα! Μπράβο για τη συμμετοχή σου σ' αυτή την εκδήλωση Αγγελική. Κι εγώ στις αρχές του μήνα είχα μιαν ομιλία στο λαϊκό πανεπιστήμιο για το θέμα της σπατάλης τροφίμων. Νομίζω ότι όσες περισσότερες δράσεις γίνονται σχετικά με το θέμα αυτό τόσο καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας μου δίνουν χαρά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...