Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Κεικ με κολοκυθακι και χαρουπι | Zucchini Carob Cake

Zucchini Carob Cake

Το ομολογώ..το blogging μου δεν είναι στα φόρτε του τον τελευταίο καιρό. Δεν είμαι πια όσο συνεπής θα ήθελα ή φανταζόμουν να είμαι. Bασικά, δεν είμαι καθόλου. 

Η εγκυμοσύνη μού έχει πάρει τα μυαλά και περνάω από διάφορες φάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι βουτηγμένες σε ένα θολό τοπίο. Πιστεύω όσες έχετε βιώσει αυτή την κατάσταση ίσως καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Γενικά όμως προσπαθώ και κάνω διάφορα πράγματα. Και όσο χαλαρώνω και από τα ωράρια της δουλειάς, αποκτώ περισσότερη ενέργεια για μαγειρική και πειραματισμούς. Βέβαια, η κοιλιά που όλο μεγαλώνει εμποδίζει την ελεύθερη και ανάλαφρη κίνηση μου... Αλλά δεν πτοούμαι!

Zucchini Carob Cake

Το κέικ που σας δείχνω σήμερα ήταν αποτέλεσμα πειραματισμών. Και επειδή μια φωτογραφία του στο Instagram είχε εντυπωσιακή απήχηση, οι πειραματισμοί συνεχίστηκαν για να καλύψουν όλα τα γούστα και τις διατροφικές προτιμήσεις. Έτσι σας δίνω την αρχική συνταγή και στη συνέχεια θα βρείτε σημειώσεις για την αντικατάσταση κάποιων υλικών. Επίσης, σας δίνω τα υλικά σε κούπες, γιατί πολλοί μου το ζητάτε για λόγους ευκολίας ή έλλειψης ζυγαριάς.

Υ.Γ. Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από τους φίλους bloggers, καθώς έχω πλέον εξαφανιστεί από τον σχολιασμό των αναρτήσεων τους. Σας παρακολουθώ όλους με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό για την ποικιλία των συνταγών και κατασκευών σας, απλά το μυαλό είπαμε υπολειτουργεί... 

Επίσης στις φωτογραφίες θα δείτε τους νέους μου φίλους, που αρχίζουν σιγά σιγά να καταλαμβάνουν χώρο στο σπίτι μας και να προετοιμάζουν τον ερχομό του νέου μέλους.

Καλή επιτυχία!

Zucchini Carob Cake

Κέικ με κολοκυθάκι και χαρούπι

Υλικά:

2 1/2 κούπες αλεύρι ντίνκελ
1/2 κούπα χαρουπάλευρο
2 1/2 κουτ. γλυκού baking powder
1 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουτ. γλυκού κανέλα
μια τσιμπιά αλάτι

1 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
3 αυγά
1/2 κούπα γάλα 2%
3/4 κούπα λάδι καρύδας
1 κουτ. γλυκού  εκχύλισμα βανίλιας
2 κούπες τριμμένο κολοκύθι (3 μέτρια κολοκυθάκια)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 170 βαθμούς Κελσίου. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε την φόρμα του κέικ.

Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το χαρουπάλευρο, το baking powder, την σόδα, την κανέλα και το αλάτι.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά μαζί με την ζάχαρη, το γάλα, το λάδι καρύδας και το εκχύλισμα βανίλιας. Έπειτα προσθέτουμε το τριμμένο κολοκύθι και ανακατεύουμε καλά. 
Κοσκινίζουμε τα στερεά μας υλικά πάνω από το μπολ και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Το μείγμα θα είναι σχετικά σφιχτό, σε σύγκριση με την κλασσική "ζύμη" για κέικ. Μην το φοβηθείτε, καθώς το κολοκυθάκι θα βγάλει τα υγρά του κατά το ψήσιμο.

Αδειάστε το μείγμα στην φόρμα και ψήστε το για 50 λεπτά.

Σημειώσεις: Μπορείτε να κάνετε τις εξής αντικαταστάσεις υλικών: 
  • χαρουπάλευρο => κακάο στην ίδια ποσότητα
  • ζωικό γάλα => γάλα αμυγδάλου ή σόγιας
  • αυγά => 1 κουτ. γλυκού σπόρους chia ή λιναρόσπορο ανακατεμένη με 1 κουτ.γλυκού νερό
  • λάδι καρύδας => ελαιόλαδο
  • καστανή ζάχαρη => μέλι ή σιρόπι αγαύης

Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε μέλι θα χρειαστείτε 1/2 κούπα λιγότερο από την ζάχαρη, δηλαδή 1 κούπα συνολικά. Επίσης θα πρέπει να προσθέσετε 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (2 κουτ. γλυκού συνολικά) και τέλος θα πρέπει να αφαιρέσετε μέρος από το γάλα, δηλαδή θα χρησιμοποιήσετε 1/3 κούπας συνολικά.

Καλή απόλαυση!

Zucchini Carob Cake

Blogging has not really been my "thing" these last months. I think that my pregnancy is completely consuming my mind, leaving me almost zero energy for other stuff.
But now that I am cutting down working hours, I begin to feel more energetic and willingful for experimentation, even though I'm getting heavier and bigger every day.

Zucchini and Carob Powder Cake

Ingredients:

2 1/2 cups spelt flour
1/2 cup carob powder
2 1/2 tsp. baking powder
1 1/2 tsp. baking soda
1 tsp. cinnamon
a pinch of salt

1 1/2 cup brown sugar
3 eggs
1/2 cup milk 2%
3/4 cup of coconut oil
1 tsp. vanilla extract
2 cups grated zucchini (3 medium zucchini)

Preparation:

Preheat oven at 170 degrees Celsius. Grease and flour your cake tin.

In a bowl add all solid ingredients, spelt flour, carob powder, baking powder, baking soda, cinnamon and salt.

In another bowl beat eggs together with brown sugar, milk, coconut oil and vanilla extract. Then add the grated zucchini and mix well.
Sieve solid ingredients over the bowl with liquids and mix gently until you have a homogeneous mixture. The mixture will be relatively stiff, as compared with the classic cake dough. 

Pour the mixture in the mold and bake for 50 minutes.

Notes: You can make the following material substitutions:
  • carob => cocoa in the same amount
  • milk => almond or soy milk
  • eggs => 1 tsp. chia seeds or flaxseed mixed with one tsp. water
  • coconut oil => olive oil
  • brown sugar => honey or agave syrup

If you use honey you will need 1/2 cup less sugar, so use 1 cup whole. Also you should add 1/2 tsp. baking soda (2 tsp. fresh in total) and then you have to remove part of milk that is to use 1/3 cup total.

Enjoy!

Zucchini Carob Cake


10 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ πολύ!!! Τι τέλεια συνταγή! Θα την κάνω με το μέλι την επόμενη βδομάδα.
    Όσο για κοιλιά καλά κάνει και μεγαλώνει! Με το καλό. .Η θολούρα παρεπιπτοντως κρατάει και μετά χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνεται εξαιρετικό και είμαι σίγουρη ότι είναι!!!
    Όσο για το άλλο θέμα... αφοσιώσου στο μωρουλίνι που έχεις στην κοιλιτσα σου και όλα θα γίνουν!! Απόλαυσέ το γιατί η εγκυμοσύνη κρατά πραγματικά τόσο μα τόσο λίγο!!!!! Είναι κρίμα να σου αποσπά την προσοχή οτιδήποτε άλλο!!

    Φιλιά πολλά!!!!!!!
    Με το καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου αρέσει πάρα πολύ η υφή του κέικ σου Αγγελική!
    Το κολοκύθι θα του δίνει και μια ωραία υγρασία. Εννοείται πως δε χρειάζεται να απολογείσαι :)
    Μια εγκυμοσύνη είναι δύσκολη και συναρπαστική μαζί. Να προσέχεις τον εαυτό σου και να την απολαύσεις στο έπακρο!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου Αγγελική! Αντιλαμβάνομαι πως πλησιάζει ο ερχομός, οπότε να σου ευχηθώ για άλλη μια φορά ό,τι πιο όμορφο!!!!!!!
    Η συνταγή σου, αφού έχει χαρούπι, είναι σίγουρα τέλεια. Άλλωστε, θυμάσαι, χάρη σε ένα κέικ με χαρούπι ανακάλυψα το blog σου :-)

    Μη σε προβληματίζει καθόλου (μα καθόλου!) που δεν σχολιάζεις τις αναρτήσεις μας! Εδώ είναι τα blog μας, δεν πάνε πουθενά, και όποτε υπάρχει χρόνος και μπορούμε τα λέμε είτε με σχόλια είτε από κοντά!

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απόλαυσέ το όσο κρατάει!!!
    Τώρα που σε περιποιούνται και σε φροντίζουν...
    Όσο για το κέικ, μου άρεσε τόσο πολύ, ό,τι πρέπει για να το "πουλήσεις" στα πιτσιρίκια για σοκολατένιο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να σε ρωτήσω κάτι πριν το ξεκινήσω; Χρειάζεται να διαλύσω κάπου τη μαγειρική σόδα για να ενεργοποιηθεί; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τέλειο! θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!
    μην ανησυχείς για εμάς, μας φτάνει που μας διαβάζεις :)

    ΥΓ. Εγώ μια χαρά ανάλαφρη σε βλέπω κάθε φορά! :D :D :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. και μονο που εχει χαρουπαλευρο, τη λατρεψα! οσο για την αερια κινηση...δε φταιει η κοιλια...για καποιο λογο παντα μικραινει ο χωρος διπλα μας στην εγκυμοσυνη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. φανταστικό κέικ!το εχω κανει πολλες φορες και παντα βγαινει αψογο!έκανα και 3 μικροαλλαγές : 1) αντί για 2 &1/2 κουπες αλευρι εβαλα 2 κουπες αλεύρι και μισή πίτουρο βρωμης 2)χτυπησα τα ασπραδια του αυγου μαρεγκα και τα προσθεσα στο τελος , για ακομη πιο αφρατο αποτελεσμα 3) αντι για ζαχαρη χρησημοποιησα ζαχαρη καρυδας (στην ιδια ποσοτητα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας μου δίνουν χαρά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...