Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Κρακερακια με ξηρους καρπους | Crackers with nuts


crackers with almond milk meal

Δεν ξέρω εάν είναι κατάλληλη η στιγμή αυτή για να γράψω αυτή την ανάρτηση. Είμαι αρκετά εκνευρισμένη από την αχαριστία των ανθρώπων. Είναι, μαζί με την αφερεγγυότητα, τα χαρακτηριστικά που με ενοχλούν περισσότερο σε έναν άνθρωπο. Όσο μεγαλώνεις και συναναστρέφεσαι με ανθρώπους, που δεν είναι απαραίτητα προσωπικές σου επιλογές, βλέπεις το ήθος και την κοινωνική και πολιτιστική ποιότητα που "κυκλοφορεί".
Όμως έξω σήμερα έχει ήλιο, η λεμονιά που βλέπω από το παράθυρό μου είναι γεμάτη καρπούς και οι νεραντζιές στο δρόμο πέταξαν μπουμπουκάκια και μοσχοβολούν. Τα αφήνω όλα πίσω μου και προχωρώ.



Στην προηγούμενη ανάρτηση, έφτιαξα γάλα αμυγδάλου με κουρκουμά και σας είπα να κρατήσετε την ψίχα που περίσσεψε. Σήμερα θα σας δείξω έναν από τους τρόπους για να την αξιοποιήσετε. Υπάρχουν όμως πολλές επιλογές. 
Μόλις ετοιμάσετε το γάλα, μπορείτε να κρατήσετε την ψίχα στο ψυγείο για 2 ημέρες μέχρι να αποφασίσετε πώς θα την χρησιμοποιήσετε. 
Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σε κέικ, μπισκότα, muffins, στο πρωινό μας με την βρώμη, σε smoothie ή σε κρακεράκια όπως εγώ.
Μπορείτε βέβαια να την ψήσετε σε χαμηλή θερμοκρασία στο φούρνο, ανακατεύοντας σποραδικά, μέχρι να στεγνώσει, και μετά να την αλέσετε στο μπλέντερ για να φτιάξετε αλεύρι αμυγδάλου. 

crackers with almond milk meal

Κρακεράκια με ξηρούς καρπούς
Προσαρμοσμένη από TheKitchn

Υλικα:
1 κούπα ωμή ψίχα αμυγδάλου
1 κούπα αλεύρι κρίθινο
1 κούπα αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού αλάτι
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κούπα νερό
σουσάμι ή διάφορα σποράκια για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε την ψίχα αμυγδάλου, το κρίθινο και το λευκό αλεύρι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το νερό και πλάθουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο ζυμάρι. Χωρίζουμε σε δυο μπάλες. Ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια το ένα μπαλάκι, αρχικά με τα δάχτυλα και ύστερα με το πλάστη σε πάχος 3mm.

crackers with almond milk meal

Κόβουμε σε τετραγωνάκια είτε με μαχαίρι είτε με τον κοφτή για πίτσα. Μεταφέρουμε σε ταψί που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα. Με ένα πιρούνι τρυπάμε ελαφρά κάθε κομμάτι, για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο. Βρέχουμε ελαφρά την επιφάνειά τους με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή ότι σποράκια χρησιμοποιήσουμε.

crackers with almond milk meal

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν αρκετά οι γωνίες τους.
Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο για 5-7 μέρες. Εάν  τις επόμενες μέρες μαλακώσουν, μπορούμε να τα ψήσουμε για λίγα λεπτά σε πολύ υψηλή θερμοκρασία για να ξαναγίνουν τραγανά.
Συνοδεύονται πολύ ωραία με ένα πικάντικο τυρί.

Σημείωση: Τα κρακεράκια μου είναι πιο κίτρινα λόγω του κουρκουμά που χρησιμοποίησα στο γάλα μου, κάτι όμως που τους έδωσε και έξτρα νοστιμιά.

Καλή απόλαυση!

crackers with almond milk meal


I do not know if the moment is right to write this post. I am quite upset by the ingratitude of the people around me. Along with unreliability, these are the human features that annoy me the most. As you grow and socialize with people, who are not necessarily your personal selections, you realize that elements such as moral, social and cultural quality are not so "common" to find.
But the sun is back today, the lemon tree that I see from my window is full of fruit and wonderfully smelling munchkins have sprung from the sour orange trees in the street. Therefore, I leave it all behind me and I move on.

In my previous post, I made almond milk with turmeric and I told you to save the left over pulp. Today I'll show you one of the ways to use it. But trust me, there are many options.
After preparing the milk, you can keep the pulp in the refrigerator for up to two days until you decide how to employ it.
You can use it in cakes, cookies, muffins, your oatmeal, smoothies or crackers like I did.
You can also bake it at a low temperature in the oven, stirring occasionally, until it's dry and then grind in a blender to produce almond flour.

Good Luck! 

crackers with almond milk meal


Crackers with nuts
Adapted from TheKitchn

Ingredients:
1 cup almond pulp
1 cup wholemeal flour
1 cup all purpose flour
2 tsp sea salt
2 tsp refined sugar
3 tbsp olive oil
1 cup tap water
sesame or mix of seeds for toppings

Preparation:

In a big bowl mix the almond pulp, the wholemeal and the all purpose flour. Add sugar, salt, olive oil and water and stir until they form into a soft dough. Divide into two balls. Roll one ball out on a floured surface and then with the rolling pin work it until it's 3mm thick.
Cut into squares with either a sharp knife or a pizza cutter. Transfer to a baking sheet that you have covered with parchment paper. With a fork, pierce each piece lightly, so as not to rise during baking. Slightly wet the surface with water and sprinkle with sesame or seeds of your preference.
Bake in preheated oven at 180 degrees for about 15 minutes, until the edges are brown.
Let it cool completely and store in an airtight container for 5-7 days. If your crackers lose their crispiness as the days go by, you can bake them in maximum temperature for some minutes, so as to regain it.

Note: My crackers are more yellow because of turmeric used in my milk, but that is something that gave them extra flavor.

crackers with almond milk meal

29 σχόλια:

  1. Πολύ μου άρεσε το "κοινωνική και πολιτιστική ποιότητα που "κυκλοφορεί".... τι να πω γι'αυτο, θα συμφωνήσω με όσα γράφεις, θέλει thick skin, πέτσα που λεω εγω για τις συναστροφές με τον έξω κόσμο ακόμα και απλά να κυκλοφορήσεις λίγο έξω στο δρομο ή στα ΜΜΜ (μπορεί να είναι και Αριανοί, ποτέ δεν ξέρουμε, περιμενουμε επιβεβαίωση). Βαθιές ανάσες και υπομονή να περάσει η ώρα και να ξεκουμπιστούν από μπροστά σου.
    Για κάποιο λόγο δνε με ψήνει καθόλου να φτιάξω γάλα αμυγδάλου (προτιμώ να τα φάω αβασάνιστα) όμως, η αμυγδαλόψιχα που μένει με κάνει να το ξανασκεφτώ, ιδίως με τέτοια εφαρμογή που έιναι η αδυναμία μου, έτσι με πολλά σπόρια από πάνω για έξτρα κριτσάνισμα. Είναι/παραμένουν τραγανά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα κυκλοφορούν Αριανοί ανάμεσά μας, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση!
      Ναι, είναι πολύ τραγανά και εάν αντέξεις και τα κρατήσεις για παραπάνω από 3 μέρες, μπορείς να τα ξαναψήσεις για λίγα λεπτά σε πολύ ζεστό φούρνο.
      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  2. Με ένα τέτοιο μεζεδάκι δε γίνεται να μη σου έφτιαξε το κέφι λιγουλάκι!
    Τα κρακεράκια αυτά είναι άλλος ένας λόγος να φτιάξω γάλα αμυγδάλου το ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα μια ωραία λιχουδιά μας φτιάχνει το κέφι, σωστά;
      Θα χαρώ πολύ να τα δοκιμάσεις και να μου πεις τη γνώμη σου.
      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  3. Αααα ωραια για τσιμπλόγμα... να σε ρωτησω κριθινο αλευρι, βρίσκουμε στα σουπερ μαρκετ?

    Καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!
      Προσωπικά το αγοράζω χύμα από το κέντρο της Αθήνας, στην Ευριπίδου συγκεκριμένα. Αλλά σίγουρα θα το βρεις και καταστήματα με βιολογικά και παντοπωλεία. Για σουπερ μάρκετ δε μπορώ να σου απαντήσω με απόλυτη σιγουρία, ίσως στα μεγάλα.

      Διαγραφή
    2. Αααα σ ευχαριστω θα ρωτησω στο ''Μπαχάρ''.

      Διαγραφή
  4. η αχαριστια και η ανοησια που εχει καποιος να θεωρει τον εαυτο του εξυπνοτερο και τον αλλον "ηλιθιο" με μονο στοχο να εξυπηρετησει προσωπικα του συμφεροντα,κοινως κοιταει αποκλειστικα την "παρταρα" του ,με ξεπερναει,με τρελαινει...αλλα οπως ειπες κικα η λεμονια εξω απο το παραθυρο ειναι μυρωδατη και φορτωμενη!!!
    Τα κρακερακια σου θα τα κανω σιγουρα,δεν εχω δει παρομοια (ψυχα μαυγδαλου,κριθινο αλευρι),επισης μου αρεσαν παρα πολυ και εμφανισιακα,ακρως λαχταριστα!!!!
    φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό με την "παρτάρα" του καθενός είναι άλλη μεγάλη κουβέντα, άσε!
      Είναι όντως ιδιαίτερα νόστιμα, ευχαριστώ!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Ξόδεψα αρκετά χρόνια από την ζωή μου μέχρι να αποφασίσω να κλείσω την πόρτα στον οποιονδήποτε κρίνω ότι δεν χρειάζεται να ασχολούμαι μαζί του.
    Πλέον οι επιλογές μου είναι απόλυτα ξεκάθαρες κι έχω το κεφάλι μου ήσυχο.
    Γι αυτό μην δίνεις σημασία, κοίτα την λεμονιά και την νεραντζιά που πρέπει να είναι χάρμα τέτοιαν εποχή και φέρε να τσιμπολογήσουμε από αυτά τα τραγανά, υγιεινά και υπέροχα κρακεράκια σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα είναι όταν δεν έχεις τη δυνατότητα επιλογής... Αλλά και εκεί πάλι ισχύει..να μη δίνεις σημασία!
      Τσιμπολόγημα και καλή παρέα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Αχαριστία και αγνωμοσύνη είναι για μένα ό,τι χειρότερο σε άνθρωπο. Δεν ξέρω τί συνέβει και έχεις συγχιστεί αλλά μην πτοείσαι. Δυστυχώς, όταν πρόκειται για ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε κατ' ανάγκη και όχι κατ' επιλογή η μόνη λύση είναι η υπομονή.
    Τα κρακεράκια σου μου αρέσουν πολύ. Και μου άρεσε επίσης πολύ και η προηγούμενη ανάρτησή σου. Γάλα αμυγδάλου και φουντουκιού έχω δοκιμάσει αρκετές φορές να φτιάξω και χρησιμοποιώ την ψίχα σε κέικ ή άλλα γλυκά, αλλά κρακεράκια πρώτη φορά βλέπω. Άσε που τρελαίνομαι για κρίθινο αλεύρι, υπάρχει πάντα στο ντουλάπο για ψωμί!
    Ευχαριστούμε για τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η υπομονή είναι μεγάλη αρετή! Κάποιες φορές λιγύζεις αλλά ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι και πράγματα που σε επαναφέρουν.
      Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Η αλήθεια είναι ότι και εγώ μέχρι τώρα σε γλυκά την χρησιμοποιούσα αλλά πρόσφατα αποφάσισα να το γυρίσω στα αλμυρά... Το κρίθινο και γω το χρησιμοποιώ πλέον σε ψωμί, μετά τη δική σου συνταγή, οπότε υπάρχει μόνιμα στο ντουλάπι!
      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  7. Μπορώ να προσθέσω και την υποκρίσια που κάνει τους ανθρώπους άλλο να σκέφτονται κι άλλο να λένε, να κρύβουν τα αληθινά τους συναισθήματα πίσω από μια μάσκα; Πόσο πιο απλά θα ήταν όλα αν ήμασταν ειλικρινείς με τον εαυτό μας και με τους άλλους;
    Τα κρακεράκια σου μοιάζουν πολύ νόστιμα! Θα μπορούσα να αντικαταστήσω την ψίχα αμυγδάλου με ψίχα άλλου ξηρού καρπού; Έχω φτιάξει, για παράδειγμα, γάλα από σουσάμι και η ιδέα να χρησιμοποιήσω την ψίχα για να φτιάξω κρακεράκια, μου ακούγεται πολύ καλή ως ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι,ευχαρίστως να προσθέσεις και την υποκρισία! Θα ήταν όντως καλύτερη η ζωή όλων εάν υπήρχε ειλικρίνεια.
      Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ψίχα όποιου ξηρού καρπού σου αρέσει. Το σουσάμι σίγουρα θα ταιρίαξει τέλεια!
      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  8. Αγγελική μου λαχταριστά!! Πολύ έξυπνη επιλογή !! Όσο για τους ανθρώπους που έχουμε στην καθημερινότητα μου χωρίς να είναι επιλογή μου...story of my adult life!! Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Αθηνά μου! Υπομονή, αυτό κάνουμε όλοι...
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  9. Αγγελική, τα βλέπω και τα λιγουρεύομαι !!
    Μου αρέσει η εισαγωγή σου ... Έχεις δίκιο, πολλά μας ενοχλούν αλλά κάποιες φορές αξίζει να ξεχαστούμε για να απολαύσουμε ό,τι όμορφο έχουμε γύρω μας :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά το σημαντικότερο είναι αυτό που λες Άρη, να απολαμβάνουμε αυτά που υπάρχουν γύρω μας και να μη δίνουμε σημασία στα υπόλοιπα!
      Σ'ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  10. η αχαριστία δεν θα πάψει ποτέ να μας εκπλήσσει.... γι αυτό κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν και αφήνουμε τους ενοχλητικούς τύπους στην γωνίτσα τους!
    τα κρακεράκια σου είναι υπέροχα και ο κουρκουμάς τους δίνει τόσο ωραίο χρώμα! θέλω να τα δοκιμάσω οπωσδήποτε!
    καλό σου βράδυ Αγγελικούλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην γωνίστα, εκεί!!
      Τον έχω λατρέψει τον κουρκουμά τόσο για τη γεύση του όσο και για το χρώμα του!
      Θα χαρώ να μάθω την άποψή σου εάν τα δοκιμάσεις!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  11. Εξαιρετικό και με τον αγαπημένο κουρκουμά!

    Καλό Σ/Κ Αγγελική!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πικάντικα, υγιεινά και τραγανά έγιναν τα υπέροχα κρακεράκια σου Αγγελική μου!
    Καλή Κυριακή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για τις λιγουρίτσες μου είναι ότι πρέπει!!Απίθανα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όντως ότι πρέπει για τις λιγούρες!
      Σ'ευχαριστώ Λίλια, καλημέρα!

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας μου δίνουν χαρά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...