Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Γλυκια Σαλτσα Μηλο & Αχλαδι | Applesauce with Pears


Applesauce with Pears


Τα μήλα είναι από τα αγαπημένα μου φρούτα. Εάν ίσχυε η λαϊκή ρήση "ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα", θα έπρεπε να είχα πολύ αραιές επαφές με τους ανθρώπους αυτού του επαγγέλματος.
Οπότε αυτή την εποχή, η χαρά μου που βλέπω ξανά τα μηλαράκια στους πάγκους της λαϊκής είναι μεγάλη. Βέβαια, το ομολογώ ότι τρώω τόσα πολλά που όταν φτάνει η άνοιξη δεν θέλω να τα ξαναδώ μπροστά μου...


Applesauce with Pears


Οι τελευταίες μέρες ήταν αρκετά απαιτητικές και δεν βρήκα αρκετά χρόνο για να ασχοληθώ με τα κατσαρολικά μου. Έτσι έμειναν στην φρουτιέρα κάποια μήλα και αχλάδια που άρχιζαν σιγά σιγά να οδεύουν προς το καλάθι των αχρήστων. Η CooKika όμως στην κουζίνα της δεν πετάει, σχεδόν, τίποτα οπότε έπρεπε να αξιοποιηθούν άμεσα. Και τι καλύτερα από μια σάλτσα φρούτων με πολλές και ενδιαφέρουσες χρήσεις. 

Την συγκεκριμένη σάλτσα/sauce συνήθως την φτιάχνω μόνο με μήλα. Αλλά, για άλλη μια φορά, είπα να πειραματιστώ και να αξιοποιήσω και τα κακόμοιρα τα αχλάδια. Τα πρόσθεσα λοιπόν και αυτά και το αποτέλεσμα με ενθουσίασε. Φυσικά, εάν δεν έχετε αχλάδια, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με την αντίστοιχη ποσότητα σε μήλα.

Προτεινόμενες χρήσεις: σε φρυγανισμένο ψωμάκι, σε γιαούρτι με δημητριακά, σε τηγανίτες, σε κέικ (αντικαθιστώντας ένα μέρος της λιπαρής ουσίας) και στην γκρανόλα.  Σύντομα θα σας δείξω κάποιους από αυτούς του συνδυασμούς.

Applesauce with Pears

Σας θυμίζω ότι η CooKika ζητά την υποστήριξη και την ψήφο σας στα Food Blog Awards, στην κατηγορία Best Sweet Treats. Μπείτε εδώ και κάντε Like κάτω από το κουτάκι Visit Blog. Σας ευχαριστώ!

Καλή επιτυχία!


Σάλτσα Μήλο και Αχλάδι

Υλικά:
Για 500 γρ.

3 μήλα
3 αχλάδια
1 λεμόνι, τον χυμό του
1 κουτ. σούπας μέλι ή σιρόπι αγαύης
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο


Applesauce with Pears

Εκτέλεση:


Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα και τα αχλάδια σε μικρά κυβάκια. Τα ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού και τα ανακατεύουμε καλά.

Μεταφέρουμε τα φρούτα σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο και το μέλι ή σιρόπι αγαύης και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα, περίπου 20 λεπτά.

Εάν στεγνώσει η σάλτσα μας πριν βράσουν τα μήλα, μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 κουταλιές σούπας νερό.

Με ένα ραβδομπλέντερ  ή στο μούλτι πολτοποιούμε την σάλτσα. Προσωπικά την προτιμώ έτσι, αλλά εάν σας αρέσουν τα κομματάκια φρούτων, μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα.

Αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο, στο ψυγείο, για περίπου 1 εβδομάδα.

Καλή απόλαυση!


Applesauce with Pears






Apples are my favorite fruit. And now that fall is here I am so happy to be able to find them everywhere.
These last days were so busy and I had to leave my kitchen and my apron behind. So I found myself with some ripe apples and pears and decided to enrich my favorite applesauce.
This sauce is perfect as topping on your pancakes, your yogurt and granola and for substituting butter in your cakes. I will shortly show you some ways of using it.

Good Luck!

Applesauce with Pears

Ingredients:
Yields 500 gr

3 apples
3 pears
1 tbsp honey or agave nectar
juice from 1 lemon
1/2 tsp cinnamon
1/4 tsp clove

Preparation:


Core and peel apples and pears. Cut them into small cubes and toss them with lemon juice.

In a heavy bottom saucepan add fruits with their juices, honey or agave nectar, cinnamon and clove and let the sauce simmer for about 20 minutes, until fruits are tender.

Puree your sauce if you like it smooth like I do, or leave it as it is if you like it chunky.

Store in a glass jar on your fridge for up to 1 week.

Enjoy!


Applesauce with Pears

24 σχόλια:

  1. Υπέροχη η σάλτσα και με λίγη ζάχαρη. Το σιρόπι αγαύης πρέπει να το δοκιμάσω και οι φωτογραφίες είναι υπέροχες!
    Την καλημέρα μου Αγγελική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η σαλτσα σου φαινεται νοστιμοτατη... αλλα εμενα με ξετρελανενε η δευτερη φωτογραφίας σου με τα μηλα+αχλάδια ;)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάρα πολύ νόστιμη και θρεπτική η αξιοποίηση των μήλων σου. Έχω βρεθεί και εγώ με πολλά αλλά οι δικές μου ιδέες αξιοποίησης δεν είναι τόσο υγιεινές ομολογώ... Πολλά πολλά φιλιά την καλημέρα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σάλτσα όνειρο!! και με πολλές χρήσεις όπως είπες!
    Χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έξυπνη πρόταση Αγγελική. Απλό και σίγουρα νόστιμο και αρωματικό!
    Μία μικρή συμβουλή (δεν είμαι ειδικός, από την εμπειρία μου :-) ). Στις φωτογραφίες με σκούρο φόντο, μην αφήνεις το φως να πηγαίνει στο πίσω μέρος που π.χ. εδώ έχεις το μαύρο χαρτόνι. Βάλε κάτι σε εκείνο το σημείο ώστε να το μπλοκάρεις το φως. Έτσι το θέμα σου θα βγει φωτεινό, ενώ το backround θα έχει το βαθύ σκούρο μαύρο χωρίς τις γυαλάδες. Το σκηνικό σου είναι υπέροχο, ειδικά στη δεύτερη φωτογραφία!
    Καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραία ίδεα, θα την προωθήσω στη βοηθό μου γιατί εγώ εχω τα θέματα μου με το μηλο αλλά το άτιμο έχει φοβερή γευση και άρωμα και είναι ότι πρεπει για μείωση θερμιδων σε διάφορες συνταγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στείλε φρούτα στη βοηθό, να σου επιστρέψει βαζάκι με νοστιμιά!

      Διαγραφή
  7. πρεπει να ειναι υπεροχη!!!!! γιαμ γιαμ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καταπληκτική ιδέα για να αξιοποιήσω τα μήλα και τα αχλάδια που ξεχνιούνται στη φρουτιέρα ή στο ψυγείο! Μου αρέσει που δεν έχεις προσθέσει ζάχαρη, έτσι νιώθεις περισσότερο την γεύση του φρούτου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή τα φρούτα είναι ώριμα έχουν την δική τους γλυκά, οπότε προσθέτοντας λίγο μέλι είναι τόσο γλυκό όσο πρέπει, για εμένα τουλάχιστον! Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Πολύ όμορφες και ζεστές φωτογραφίες!!!!
    Η σάλτσα απίθανη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μου αρέσει πολύ η σάλτσα μήλου! Με αχλάδι δεν έχω κάνει και με τα δυο μαζί θα είναι υπέροχη! Τι όμορφες φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ταιριάζει υπέροχα το αχλάδι με το μήλο, δοκίμασε το την επόμενη φορά!
      Ευχαριστώ :-)

      Διαγραφή
  11. Τέτοιου είδους φρουτένιες σάλτσες αφενός τις θαυμάζω και αφετέρου απορώ με τον εαυτό μου που δεν έχω φτιάξει ακόμα!
    Εννοείται ότι θέλω πολύ να δω τι ακριβώς έκανες με τη συγκεκριμένη, αλλά πίστεψε και και με το κουταλάκι μια χαρά την έτρωγα!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπέροχη την έκανες. Και οι φωτογραφίες σου το ίδιο υπέροχες Αγγελικούλα μου! Εγώ και σκέτη την έτρωγα πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας μου δίνουν χαρά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...