Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Ταρτα Λεμονιου | Lemon Curd Tart




Μήνας γενεθλίων ο Φεβρουάριος και επειδή δεν μπόρεσα να γιορτάσω τα δικά μου γενέθλια, θα γιορτάσω αυτά του blog.


Ναι ναι, γίναμε 2 ετών. Εάν και νιώθω μικρότερη, εεε για το blog μιλάμε...

Για άλλη μια φορά θα πρέπει να ευχαριστήσω την αγαπημένη μου φίλη που εκείνο το πρωί του Φλεβάρη μού έκανε την πιο νόστιμη πρόταση, αυτή της δημιουργίας του blog. Είναι και η νονά, καθώς δική της ήταν και η επινόηση του ονόματος.

Έκτοτε ένα νέο κεφάλαιο προστέθηκε στην ζωή μου. Πολλές γεύσεις, νόστιμοι και μη πειραματισμοί, νέες φιλίες, συνεργασίες, ένας διαγωνισμός και μια σημαντική βράβευση!


Και τι καλύτερο για να γιορτάσεις από ένα γλυκό κέρασμα; 

Σας έχω την πιο νόστιμη, λεμονάτη και ελαφριά τάρτα.

Η ζύμη της τάρτας είναι από το Tastefull. Την χρησιμοποιώ σε αλμυρές και γλυκές τάρτες καθώς είναι εύκολη, γρήγορη και σε βγάζει πάντα ασπροπρόσωπη. Έχω πειραματιστεί με διάφορους τύπους αλεύρων, όπως ολικής, ζέας, βρώμης και κρίθινο και πάντα το αποτέλεσμα με ικανοποιεί. Δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου πλάσιμο, ούτε χρόνο ξεκούρασης. 

Για την γέμιση θα χρειαστείτε 3 υλικά, τυρί κρέμα, ζάχαρη άχνη και κρέμα λεμονιού. Πλέον κρέμα λεμονιού μπορείτε να βρείτε και στα ράφια του super market, αλλά μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας. Δείτε δυο εκδοχές, από τις φίλες bloggers του βορρά, την κλασσική εκδοχή του My blissfood και την νηστίσιμη του Αγάπα με αν Dolmas.


Και καθώς γενέθλια χωρίς δώρο δεν γίνονται, σας έχω κάτι το οποίο σας άρεσε ιδιαίτερα από την τάρτα σοκολάτας που σας είχα δείξει.

Μια ορθογώνια φόρμα για τάρτα και ένα σετ γλυκά και διάφανα φλιτζανάκια για εσπρέσο περιμένουν ένα τυχερό από εσάς.
Αφήστε λοιπόν ένα σχόλιο (μαζί με το e-mail σας) κάτω από αυτή την ανάρτηση λέγοντας μου τι σας αρέσει και τι όχι στο blog, τι θα θέλατε να δείτε στο μέλλον,τι σας έχει κουράσει ή ο,τι άλλο θέλετε.

Εάν δεν το έχετε κάνει ακόμη και θέλετε, μπορείτε να κάνετε Like στην σελίδα μου στο Facebook, να με ακολουθήσετε στο Instagram, στο Twitter και το Pinterest.

Ο διαγωνισμός θα είναι ενεργός μέχρι και την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου και απευθύνεται σε κατοίκους εντός Ελλάδος.

Καλή επιτυχία! 



Τάρτα Λεμονιού

Υλικά:

Για την βάση της τάρτας:

150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
10 γρ. baking powder
100 γρ. νερό
50 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. ζάχαρη
λίγο αλάτι

Για την γέμιση:

300 γρ. τυρί κρέμα
80 γρ. ζάχαρη άχνη
150 γρ. κρέμα λεμονιού

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό με το ελαιόλαδο και το βούτυρο, μέχρι να λιώσει το τελευταίο.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το ολικής άλεσης, το baking powder, την ζάχαρη και μια τσιμπιά αλάτι και τα προσθέτουμε στο νερό με το λάδι και το βούτυρο.

Ανακατεύουμε λιγάκι να ενωθεί η ζύμη και την μεταφέρουμε στον πάγκο όπου πλάθουμε για ένα λεπτό. Θα παρατηρήσετε ότι η ζύμη θα φουσκώνει ελαφρά, καθώς το ζεστό νερό ενεργοποιεί το baking powder.

Μεταφέρουμε την ζύμη στην φόρμα και την απλώνουμε με τα χέρια μας, πιέζοντας ελαφρά, μέχρι να καλύψει την επιφάνεια και τα τοιχώματα της ταρτιέρας.

Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια της τάρτας, απλώνουμε μια λαδόκολλα και καλύπτουμε με ξερά φασόλια. Ψήνουμε για 15 λεπτά, αφαιρούμε προσεκτικά την λαδόκολλα με τα φασόλια και ψήνουμε ακόμη 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της τάρτας.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Για την γέμιση: στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το τυρί κρέμα μαζί με την ζάχαρη άχνη για ένα λεπτό, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε την κρέμα λεμονιού και χτυπάμε ακόμη ένα λεπτό.

Στην κρύα πλέον βάση της τάρτας, απλώνουμε το μείγμα τυριού και κρέμας λεμονιού, καλύπτοντας ολόκληρη την επιφάνεια.

Τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου μια ώρα και έπειτα την σερβίρουμε.

Σημείωση: Τα υλικά που σας δίνω για την ζύμη είναι για την κλασική στρογγυλή φόρμα για τάρτα. Η ορθογώνια παίρνει μικρότερη ποσότητα οπότε θα σας περισσέψουν περίπου 100 γρ. ζύμης, με τα οποία μπορείτε να φτιάξετε 3-4 μικρά ταρτάκια.

Καλή απόλαυση!





CooKika is officially 2 years old. It seems like yesterday but time flies and my little blog enters a new year. And what times have they been... with so many tasting challenges, new friends, new collaborations, a nomination and a prize that gave me so much joy.

So, to commemorate this b-day I prepared for you an easy and light lemon tart.

Happy Birthday my sweet blog!

Lemon Tart

Ingredients:

For the base:

150 g. flour for all purposes
100 g. whole wheat flour
10g. baking powder
100 g. water
50 g. olive oil
50 g. butter
50 g. sugar
a pinch salt

For the filling:

300 g. cream cheese
80 g. powdered sugar
150 g. lemon curd

Preparation:

Preheat yor oven at 180 degrees Celsius.

In a saucepan heat the water with the oil and butter until it starts to simmer. Remove from heat.

Sieve all-purpose flour, whole wheat, baking powder, sugar and a pinch of salt and add it into the saucepan.

Mix to combine, transfer the dough to a work surface and knead for one minute. You will notice that the dough will slightly rise, as the hot water activates the baking powder.

Transfer the dough to your tart form and cover the bottom and the sides by pressing lightly  with your hands.

Pinch the dough with a fork , spread a baking sheet and cover with dried beans. Bake for 15 minutes, then carefully remove the parchment paper with the beans and cook another 15 minutes, until golden brown.

Remove from oven and let cool completely.

For the filling: beat cream cheese with the powdered sugar for a minute or until fluffy. Add the lemon crurd and even beat for another minute.

Pour the filling on the cool tart base and spread evenly. Decorate as you desire, with some rose petals or lemon swilrs.

Place in the refrigerator for about an hour and then serve.

Enjoy!



Ενημέρωση 23.02.2016 : Η νικήτρια του διαγωνισμού είναι η Notoula. Συγχαρητήρια! Σας ευχαριστώ όλους για τις ευχές, τα όμορφα σχόλιά σας και την συμμετοχή. Το έχω ξαναπεί, είστε η κινητήριος δύναμή μου! Σας φιλώ!

25 σχόλια:

  1. Αγγελική μου χρόνια πολλά και καλά!!! Χαιρόμαστε πάντα να δημιουργούμε παρέα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια καλά λοιπόν με πολλές μαγειρικές μοιρασιές ακόμη.Μου αρέσει πολύ Αγγελική που έχεις πολλές νηστίσιμες και υγιεινές συνταγές μιας και με ενδιαφέρουν πολύ..:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά πολλά και καλά! Όλα είναι τέλεια στο blog σου! Keep up the great job gorgeous!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια γλυκά και πεντανόστιμα!!Τέλεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. χρόνια πολλά κι από εδώ! χρόνια καλά και δημιουργικά, γεμάτα όμορφες εκπλήξεις!!
    υπέροχο το γλυκάκι που μας κερνάς! έχω μια αδυναμία στα λεμονογλυκά :)
    φιλιά πολλά Αγγελικούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια πολλά και δημιουργικά. Συνέχισε με το δικό σου τρόπο αυτό που κάνεις, έχει τη δική σου ματιά!!
    Υπέροχη η τάρτα σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωωω!! Να τα εκατοστήσεις!!!!!!!!!
    Να δεις το μπλογκ σου όπως το επιθυμείς και να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος μέσα από τη δημιουργηκότητά σου.

    Εγώ θα πω τι μου αρέσει. Μου αρέσει λοιπόν που ασχολείσαι με εναλλακτικά και υγιεινά γλυκά. Μου αρέσει που πάντα κάτι μου δείχνεις που με πάει ένα βήμα πιο πέρα και με κάνει να θέλω να ψαχτώ κι εγώ περισσότερο στα μονοπάτια των υγιεινών γλυκών. Τελευταία σου επιτυχία κατά τη γνώμη μου ήταν η καραμέλα του χουρμά σε εκείνα τα εκπληκτικά σοκολατάκια. Σκέτη μούρλια!!!

    Σε φιλώ και εύχομαι πάντα χαρές και διακρίσεις!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρόνια Πολλά και καλά Αγγελική.
    Πρώτο σ' εσένα και μετά στο blog σου.

    Όμορφη τάρτα με το άρωμα του λεμονιού που χαρίζει φρεσκάδα και γεύση ξεχωριστή. Όσο για την βάση της μου αρέσει που βάζεις μισό βούτυρο-μισό ελαιόλαδο, κάτι που κάνω κι' εγώ σε αλμυρές αλλά και γλυκές τάρτες.

    Καλή συνέχεια και με πολλές ακόμη όμορφες αναρτήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπέροχη η λεμονάτη τάρτα σου, γλυκό κορίτσι! Ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσεις! Πάντα δημιουργική κ εμπνευσμένη!
    Συνέχισε να μας γλυκαίνεις όπως ξέρεις στον τομέα των υγιεινών γλυκών! Το μπλογκ σου είναι μια γλυκιά΄γωνιά στη μπλογκόσφαιρα!
    Φιλάκια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Xρόνια πολλά και καλά Αγγελική μου και σε σένα και στο όμορφο blog σου.
    Να συνεχίσεις να κάνεις αυτό που κάνεις με το ιδιο κέφι.
    Το blog σου είναι πολύ ωραίο, με ενδιαφέρουσες αναρτήσεις που κάθε φορά περιμένω να δω τι όμορφο έχεις φτιάξει.

    Υπέροχη η τάρτα σου γευστική και δροσερή.

    Φιλιά πολλα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πανεμορφη η ταρτα σου!
    Καλή και γλυκια συνεχεια να εχει το blog σου ;)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρόνια Πολλά και γλυκά Cookika!!!
    Να μας γεμίζεις πάντα με όμορφες εικόνες και υπέροχα γλυκά!
    Τι μου αρέσει, ε; Μου αρέσει που πάντα βρίσκεις τρόπους να κάνεις ένα twist σε κάθε συνταγή σου. Τι δεν μου αρέσει; Που κάθε φορά που σε διαβάζω θέλω να πάω να φάω γλυκό!!! Δε βολεύει παιδάκι μου!
    Πλέον βέβαια, που γνώρισα και την Αγγελική πίσω από την Cookika, μπορώ να πω ότι πιο πολύ από όλα μου αρέσει η προσωπικότητά σου, νομίζω ότι οι τρέλες μας ταιριάζουν!
    Σε ευχαριστώ ιδιαίτερα για την αναφορά, ειδικά σε μια τέτοια εορταστική ανάρτηση, είναι μεγάλη μου τιμή!

    Σε φιλώ πολύ, και σου εύχομαι τα καλύτερα!

    p.s. Τα δωράκια υπέροχα, ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγγελική να ευχηθώ χρόνια πολλά και δημιουργικά στο όμορφο blog σου! Θυμάμαι όταν το ανακάλυψα που είδα ένα κέικ με χαρούπι (ένα υλικό που ξέρεις πόσο αγαπώ..) και λέω εδώ είμαστε! Έχει ενδιαφέρον!

    Πιστεύω το blog σου έχει την δυνατότητα να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο γιατί διαθέτεις το πιο βασικό συστατικό, την προσωπικότητα! Φαίνεσαι ένας άνθρωπος γεμάτος ζωντάνια, μορφωμένος, κοινωνικός, με αισθητική αλλά και με ανοικτό μυαλό! Και φυσικά με πολλή αγάπη στην μαγειρική!
    Ευχαριστούμε που μας κρατάς παρέα μέσα από τις αναρτήσεις σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χρόνια πολλά και καλά Αγγελική!!! Χρόνια πολλά και γεμάτα νοστιμιές Cookika!!! Μου αρέσει πολύ ηρεμία της γλυκιάς σου κουζίνας και σου εύχομαι να είσαι πάντα δημιουργική και κεφάτη!!!
    Ευχαριστούμε για τα δωράκια, είναι υπέροχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. χρονια πολλα!!!!!!!1 πολυχρονο το μπλογκ σου κ παντα επιτυχιες!! τι υπερχη ταρτα!! ζηλεψα την ταρτιερα το ομολογω!!
    εμενα μου αρεσει οι φωτογραφιες σου σε καθε συνταγη!!! και πως τις παρουσιαζεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα! Χρόνια πολλά στο πετυχημένο και καλαίσθητο μπλογκ σου! Εύχομαι να συνεχίσεις να μας κάνεις παρέα! Όμορφες συνταγές, με υπέροχες φωτογραφίες κάθε φορά. Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χρόνια Πολλά και γλυκά!!!Υπέροχο το μπλογκ σου, υπέροχες οι συνταγές και οι φωτογραφίες σου. Πολύ όμορφα και τα δωράκια σου, σ΄ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρόνια πολλά, λοιπόν! μου αρέσουν όλα στο μπλογκ! ίσως λίγες περισσότερες φωτογραφίες από τη διαδικασία παρασκευής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χαρούμενα γενέθλια Cookika! Ευχαριστούμε πολύ για τις κομψές, ιδιαίτερες και υπέροχες προτάσεις!
    Η τάρτα φανταστική, απολύτως του γούστου μου!
    Η βάση φαίνεται απίθανη και η κρέμα τρώγεται άνετα με το κουταλάκι!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χαρούμενα γενέθλια!!!! Κατερίνα Μάρα, kat2m@hotmail.com!(Co -editor) - EatLoveFlavor Tο μπλογκ είναι υπέροχο! Αποπνέει αέρα εναλλακτικό, οι συνταγές σου όντως δίνουν το κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα,προσαρμοσμένες πάντα για όλα τα γούστα!!!
    Καλή συνέχεια στο μπλογκ σου!!!
    Η ομάδα του ΕatLoveFlavor, Κατερίνα Μάρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Χρόνια πολλά!!!
    Συνέχισε έτσι, γλυκά!!!
    Υπέροχη η τάρτα σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γλυκούλα μου σου εύχομαι αμέτρητα χρονια αγάπης και έμπνευσης! Πολλά φιλιά και συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χρόνια σας πολλά, τα καλύτερα εύχομαι... τι κρίμα που αργησα να μπω και να παρω χαμπάρι τον διαγωνισμό, αλλά πήγε σε καλά χέρια, είμαι σίγουρη ότι θα αξιοποιηθει πληρως....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλή μου χρονια πολλά και από εδώ! πάντα γευστικά και λαχταριστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εύχομαι να είναι πολύχρονο το blog στο Κίκα μου!!! Πάντα με επιτυχίες και να το δεις συνέχεια να προοδεύει !!! Πολλά πολλά φιλιά και λάτρεψα την τάρτα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας μου δίνουν χαρά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...