Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Cheesecake Γιαουρτι & Ανθοτυρο | Greek Inspired Cheesecake

Cheesecake with Greek Yogurt and Ricotta

Νομίζατε ότι επειδή πέρασε κάτι παραπάνω από μήνας από την απονομή των Food Blog Awards, τα έχουμε ήδη ξεχάσει;

Κάνετε λάθος! Εδώ και κάποιες εβδομάδες το private group που έχει δημιουργηθεί στο Facebook, έχει καταγράψει πολλές συνομιλίες μεταξύ κάποιων από τους βραβευμένους bloggers. Ιδέες, προτάσεις, προβληματισμοί, όλα μπήκαν επί τάπητος!



Cheesecake with Greek Yogurt and Ricotta

Η αρχική ιδέα της Ευγενίας, από το Eat Yourself Greek, αγκαλιάστηκε από όλους και έτσι αποφασίστηκε να οργανώσουμε ένα after award party. 

Προτάθηκε λοιπόν να επιλέξουμε ένα υλικό και με βάση αυτό να δημιουργήσουμε μια γλυκιά ή αλμυρή συνταγή. Το υλικό αυτό θα ήταν το αγαπημένο σε όλους γιαούρτι. Ελληνικό, παραδοσιακό και εν δυνάμει πολυμορφικό για να ταιριάζει σε πολλές παρασκευές. 
Και εγώ φυσικά, εννοείται ότι επέλεξα μια γλυκά συνταγή. Best Sweet Treats κατηγορία ήμουν άλλωστε.

Cheesecake with Greek Yogurt and Ricotta

Καιρό τώρα λαχταρούσα ένα cheesecake. Ήθελα όμως κάτι πιο ελαφρύ και ντελικάτο. Χωρίς τα κλασσικά κόκκινα φρούτα ή τα γλυκά του κουταλιού (όχι βέβαια πως δεν του ταιριάζουν).

Έτσι με το που έπεσε στο "τραπέζι" η ιδέα του γιαουρτιού, ήξερα κατευθείαν τι θα φτιάξω. Την ελληνική εκδοχή του cheesecake, με φιστίκι Αιγίνης στην βάση του για το κριτσανιστό της υπόθεσης (ξέρω κάποιοι θα το εκτιμήσουν), με έντονη την παρουσία του ανθότυρου και με μια καραμέλα μελιού να καλύπτει ανάλαφρα την επιφάνεια του. 

Και καθότι είπαμε ότι η ανάρτηση είναι εορταστική και ομαδική, δείτε τις δημιουργίες όλων των blogs που συμμετέχουν, είναι όλες υπέροχες!


Cheesecake with Greek Yogurt and Ricotta

Cheesecake με Γιαούρτι και Ανθότυρο

Υλικά:
Για τσέρκι 22cm

400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2% (2 κεσεδάκια)
400 γρ. νωπό ανθότυρο
2 κουτ. σούπας ζάχαρη (χρησιμοποίησα με στέβια)
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
6 κουτ. σούπας μέλι ανθέων ή πορτοκαλιάς

200 γρ. μπισκότα τύπου digestive
50 γρ. ψίχα από ωμά φιστίκια Αιγίνης
80 γρ. βούτυρο

1/4 κούπας (80 γρ) μέλι
χοντροσπασμένα φιστίκια Αιγίνης


Εκτέλεση:

Στο μούλτι θρυμματίζουμε τα μπισκότα και τα φιστίκια.

Λιώνουμε σε μπεν μαρι ή στον φούρνο μικροκυμάτων το βούτυρο και το προσθέτουμε στα τριμμένα μπισκότα. Ανακατεύουμε καλά για να ποτίσουν και τα αδειάζουμε στο τσέρκι. 

Cheesecake with Greek Yogurt and Ricotta

Πατάμε με τα δάχτυλα μας τα μπισκότα, ούτως ώστε να καλύψουν ισόποσα την βάση. Βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά.

Στο food processor βάζουμε το γιαούρτι, το ανθότυρο, την ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το μέλι. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα. 
Εάν δεν έχουμε food processor χρησιμοποιούμε το μούλτι, χωρίζοντας τα υλικά σε δυο δόσεις.

Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στην βάση μπισκότα, στρώνουμε με μια σπάτουλα και βάζουμε στο ψυγείο, καλυμμένο με μεμβράνη, για τουλάχιστον 3-4 ώρες.

Cheesecake with Greek Yogurt and Ricotta

Πριν το σερβίρουμε ετοιμάζουμε την καραμέλα μελιού. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι και χρησιμοποιώντας θερμόμετρο καραμέλας, το ζεσταίνουμε μέχρι να φτάσει στους 100 βαθμούς Κελσίου. Αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει για 1-2 λεπτά. - Αυτό το βήμα είναι προαιρετικό καθώς μπορείτε και να χρησιμοποιήσετε το μέλι απευθείας.

Καλύπτουμε την επιφάνεια του cheesecake με την καραμέλα μελιού και πασπαλίζουμε με χοντροσπασμένα φιστίκια. 

Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!

Cheesecake with Greek Yogurt and Ricotta



Today's post is festive. It's been a month since the Food Blog Awards nomination and we, the awarded ones, are still celebrating.

So, we decided to make a group post paying tribute to the unique and traditional greek yogurt.

Since my nomination was in "Best Sweet Treats" category, I followed my inclination towards sweets. So here I give you the greek version of a quick and no bake cheesecake.

Please, do see all the yummy recipes of the other participants

Good Luck!

Cheesecake with Greek Yogurt and Ricotta

Greek Inspired Cheesecake

Ingredients:
For a 22cm springform

400 g. yoghurt 2% fat
400 g. fresh ricotta
2 tsp. sugar (I used to stevia)
1 tsp. lemon zest
6 tsp. orange blossom honey

200 g. digestive / graham crackers 
50 g. raw pistachios
80 g. butter

1/4 cup (80 g) honey
roughly crushed pistachios

Preparation:

In a food processor crumb the biscuits and pistachios.

In a bain-marie or in the microwave melt the butter and stir it into the biscuits. Mix until well combined.

Press the mixture, with our fingers, evenly in the bottom of your springform pan. Refrigerate for 10 minutes.

In a food processor, add yogurt, ricotta, sugar, lemon zest and honey. Pulse until you have a smooth cream.

Pour the cream over the biscuits base, lay evenly with a spatula and refrigerate, covered, for at least 3-4 hours.

Before serving prepare the honey caramel. In a saucepan, add honey and using a candy thermometer, boil until it reaches 100 degrees Celsius. Remove from the heat and let to cool for 1-2 minutes. - This step is optional since you can use the honey directly.

Pour the honey caramel over the cheesecake with and sprinkle with rougly crushed pistachios.

Allow to set for 5 minutes and serve.

Enjoy!

Cheesecake with Greek Yogurt and Ricotta

31 σχόλια:

  1. Καλημέρα Αγγελική! υπέροχο το cheesecake :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο σε όλες!!
    Αυτό το γλυκό το αγάπησα από τα υλικά του.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε!!
      Είναι να μην το αγαπήσεις; Ελαφρύ, εύκολο και νόστιμο!
      Καλημέρα :)

      Διαγραφή
  3. Ουάου!! Φανταστικές φωτογραφίες, ωραίο κόνσεπτ και πραγματικά εξαιρετική επιλογή γλυκού! Πολύ μου άρεσαν -θα το ξαναπώ- οι μίνιμαλ και λαμπερές σου φωτογραφίες !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ωραία ανάρτηση, τι ωραίο concept και τι ωραίο γλυκό!
    Η ισχύς εν τη ενώση λοιπόν κάνει θαύματα και μας βομβαρδίζει με υπέροχες προτάσεις.
    Διαλέξατε και φανταστικό υλικό, πολλά μπράβο!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα, όντως σας βομβαρδίσαμε με νοστιμιές!
      Φιλιά Ερμιόνη μου!

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραια ιδεα η συνταγη τσιζκέικ με ελληνικό allure ;)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φαίνεται φανταστικό!!! Συγχαρητήτια σε όλους όσους έλαβαν μέρος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μπράβο σας για την επιλογή του βασικού υλικού! το γιαούρτι είναι θησαυρός!
    όσο για το cheesecake σου είναι απίθανο! μου αρέσει και η βάση με το φιστίκι και το μέλι και γενικά το λάτρεψα!
    φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα Αγγελική!
    Λοιπόν με σιγουριά μπορώ να πω πως τα παστέλ σου πάνε πολύ! Είναι δύσκολο στυλ αλλά το πας πολύ καλά!!!!!
    Έχεις δει αυτή την instagrammer/φωτογράφο https://www.instagram.com/cestmaria/ ;; Είναι μάγος των παστέλ και μπορεί να σε εμπνεύσει ακόμα περισσότερο ;)

    Όμορφη η ιδέα σας για ομαδικό post, μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα παστέλ είναι μεγάλη αδυναμία και πραγματικά με εμπνέουν! Ευχαριστώ για το τιπ, την ακολούθησα ήδη!

      Διαγραφή
  9. Το έφτιαξα και βγήκε νοστιμότατο!!! Μόνο που δεν είχα τόσο μεγάλο τσέρκι και το έβαλα σε ποτηράκια. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή! Θα το ξαναεπιχειρησω σίγουρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραία η ιδεα σας με βασικο υλικο το γιαούρτι. Συγχαρητηρια σε όλες (θα δώ και τις άλλες συνταγές)

    Υπέροχο το cheesecake. Πολύ ελληνικό με τα υλικά που έβαλες.
    Ωραίες και οι φωτογραφίες :)

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Μάριον! Είναι όντως υπέροχο υλικό το γιαούρτι!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Η βάση είναι όλα τα λεφτά !! Όχι ότι το υπόλοιπο πάει πίσω!! Σούπερ εμφανίσιμο και ντελικάτο!!! Είμαι λάτρης όλων των ειδών cheesecake πόσο μάλλον ενός τόσο ανάλαφρου!! Πολύ όμορφη και η ιδέα για τις ομαδικές αναρτήσεις!!Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ελαφρύ και λαχταριστό cheesecake!!!Καλή εβδομάδα και καλό μήνα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παρότι δεν είμαι και πολύ φανατική των τσιζκέικ, ένα τόσο όμορφο γλυκό δεν μπορώ να μην το σχολιάσω. Φαντάζομαι θα είναι τέλειο για να σερβιριστεί μετά από ενα βαρύ γεύμα (τύπου Κυριακάτικο, Πασχαλινό κλπ). Καλό Μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φαίνεται λαχταριστό!! Αχ πόσο αγαπώ το ανθότυρο!!! Φαντάζομαι θα ήταν υπέροχο!
    xo,
    ohmydarlingdeer.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα. Συγχαρητήρια για την συνταγή σας. Το έχει κάνει δύο φορές και τις δύο φορές συγκλονιστηκαν όλοι γευστικά. Εμφανισιακά είχα ένα πρόβλημα ότι δεν μου στεκόταν καλά η κρέμα. Τι μπορεί να έκανα λάθος; επίσης σκέφτηκα να προσθέσω λίγη ζελατίνη για να έχει πιο σταθερή δομή. Και άλλη μια ερώτηση, αν το βάλω σε ποτηράκια πρέπει να προσέξω κάτι;; ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. Και πάλι συγχαρητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο, χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή!
      Πρέπει το ανθότυρο να μην είναι υγρό για να βγει σφιχτή κρέμα. Επίσης χρειάζεται πολύ καλό χτύπημα. Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε 1-2 φύλλα ζελατίνης που θα έχετε λιώσει σε λίγο ζεστό νερό.
      Κι εγώ συχνά την φτιάχνω σε ποτηράκια και είναι πιο εύκολη διαδικασία. Εκεί σίγουρα δεν θα χρειαστεί ζελατίνη και το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου γευστικό.
      Καλή απόλαυση!!

      Διαγραφή
  16. Η ζάχαρη (2 κουτ. Σούπ.) Στην κρέμα ειναι υποχρεωτική? Χρησιμεύει κάπου ή θα μπορούσε να αντικατασταθεί εξ ολοκλήρου με μελι? Ευχαριστώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίνει περισσότερη γλυκύτητα στην κρέμα. Εάν δεν την θέλετε, μπορείτε απλά να την παραλείψετε. Εάν προσθέσετε περισσότερο μέλι το μείγμα θα αραιωσει. Σε αυτή την περίπτωση προσθέστε 50-100γρ ανθότυρο, ανάλογα με το πόσο μέλι θα βάλετε.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας μου δίνουν χαρά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...