Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Σοκολατακια με γεμιση καραμελας | Chocolates with Date Caramel


Chocolates with Date Caramel

Οι τελευταίες μέρες, πέρασαν πολύ ήσυχα. Αυτή η ησυχία ήταν κυρίως στην κουζίνα μου, καθώς την απαρνήθηκα με εντολή γιατρού. Στα υπόλοιπα δωμάτια επικρατούσε μια σχετική αναστάτωση με εμένα να μεταφέρομαι από καναπέ σε κρεβάτι, με τα δέκατα να ανεβοκατέβαινουν και τον ελαφρύ πόνο να μου θυμίζει τις όμορφες στιγμές του νοσοκομείου/χειρουργείου.


Τέλος καλό όμως και πλέον είμαι όρθια και ετοιμοπόλεμη στην κουζίνα. Το καλό με το "καθισιό" είναι ότι έχεις χρόνο να χαζέψεις αρκετές ώρες, όταν βέβαια έχεις και την ανάλογη διάθεση, στο ίντερνετ και να διαβάσεις βιβλία. Έτσι μάζεψα ιδέες, έκανα το λεγόμενο brainstorming και έβαλα σε μια σειρά τις μελλοντικές μου αναρτήσεις.

Chocolates with Date Caramel

Καιρό τώρα ήθελα να φτιάξω καραμέλα από χουρμάδες. Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο ή ίσως και δύσκολο αλλά, πιστέψτε με, είναι μόνο 2 υλικά και μια κίνηση. Χουρμάδες, μουλιασμένοι στο νερό για λίγη ώρα, και δυο κουταλιές μέλι, μπαίνουν στο μούλτι και μετά από 3 λεπτά έχεις την πιο νόστιμη και υγιεινή καραμέλα.

Ε, και αφού έκανα την καραμέλα έπρεπε κάπως να την χρησιμοποιήσω. Ακόμη δεν έχω την άνεση να κάνω πολλές κινήσεις, οπότε ήθελα κάτι απλό και γρήγορο. Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις καταλήγω σε κάτι σοκολατένιο...

Chocolates with Date Caramel

Δοκίμασα την συνταγή για τα σοκολατάκια αυτά σε δυο εκδοχές, την πρώτη με βούτυρο και μέλι και την δεύτερη με βούτυρο κακάο και σιρόπι αγαύης. Και οι δυο εκδοχές πέτυχαν απόλυτα σε υφή και γεύση. Μπορώ να πω ότι προτίμησα αυτή με το μέλι, γιατί η συγκεκριμένη ποικιλία που χρησιμοποίησα έχει γεύση καραμέλας και έδωσε μεγαλύτερη ένταση. 
Η συνταγή που σας δίνω είναι η νηστίσιμη εκδοχή, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε όποιο από τα υλικά προανέφερα, στις ίδιες αναλογίες.

Καλή επιτυχία!

Chocolates with Date Caramel

Σημείωση Νο1: Το μέλι που αναφέρω πιο πάνω είναι αποκλειστικό προϊόν της Άνδρου. Ονομάζεται "Λεκατίσιο", από το ομώνυμο λουλούδι που φυτρώνει στα ορεινά του νησιού, και είναι ό,τι πιο νόστιμο έχω δοκιμάσει ποτέ. Εάν βρεθείτε στο νησί, αξίζει να το δοκιμάσετε.

Σημείωση Νο2: Όπως ανέφερα και σε πρόσφατο μήνυμά μου στο Facebook, σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε τα διπλά γενέθλια, τα δικά μου και του blog, με μια εορταστική ανάρτηση και ένα δώρο που πιστεύω θα σας αρέσει πολύ. Μείνετε συντονισμένοι!

Σημείωση Νο3: Προσωπικά είμαι κατά της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου. Εάν όμως εσείς θέλετε να την γιορτάσετε και να κάνετε ένα γλυκό δώρο στον/στην αγαπημένο/η σας, μπορείτε να κάνετε αυτά τα σοκολατάκια σε φόρμες σιλικόνης με σχήμα καρδιάς. 

Chocolates with Date Caramel

Σοκολατάκια με γέμιση καραμέλας

Υλικά:
Για 20 κομμάτια

60 ml λάδι καρύδας
20 gr βούτυρο κακάο
2 1/2 κουτ. σούπας σιρόπι αγαύης ή μέλι
30 γρ. κακάο
1 τσιμπιά αλάτι

8 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
2 κουτ. σούπας σιρόπι αγαύης ή μέλι
λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε τους χουρμάδες σε νερό για 15 λεπτά. 

Λιώνουμε το λάδι καρύδας μαζί με το βούτυρο κακάο στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί. Προσθέτουμε το κακάο, το σιρόπι αγαύης και το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Μοιράζουμε από 1 κουταλιά του γλυκού σοκολάτα σε κάθε θήκη από την φόρμα μας και με ένα πινέλο την απλώνουμε για να καλύψει τα τοιχώματα. Βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε να σταθεροποιηθούν για περίπου 10 λεπτά.

Ενδιάμεσα φτιάχνουμε την καραμέλα. Στραγγίζουμε καλά τους χουρμάδες και τους βάζουμε στο μούλτι μαζί με το μέλι και λίγο αλάτι. Χτυπάμε για 2-3 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα καραμέλας.

Βγάζουμε τα σοκολατάκια από το ψυγείο και τα γεμίζουμε, με την καραμέλα να φτάνει στα 2/3 της θήκης. Αφού γεμίσουμε όλες τις θήκες, "κλείνουμε" κάθε μια με μια στρώση σοκολάτας.

Βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα. Τα σοκολατάκια θα πρέπει να "παγώσουν" τελείως, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν όπως θα τα αφαιρούμε από την φόρμα.

Εάν επιθυμούμε, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και σερβίρουμε. Διατηρούνται στο ψυγείο σε γυάλινο μπολ για τουλάχιστον 3 εβδομάδες. 

Μην τα αφήσετε εκτός ψυγείου για πάνω από 1 ώρα.

Καλή απόλαυση!


Chocolates with Date Caramel

These past days have gone by very peacefully. By doctor's orders, things in my kitchen were really quiet, since I had to rest and recover from a minor surgery. 
So I read a lot and did some digging in my cookbooks and saved recipes on my pc. I did some brainstorming and organized my future post.

After that, I decided I had to try the date caramel at last. It's a super easy and super healthy recipe that needs only 2 ingredients and 3 minutes to get it done. And then I wanted to use my caramel somehow, so what should I make? Mini chocolates of course.

I have tried 2 versions of the recipe. One vegan and one not. Both produced great results, both in texture and taste. I am giving you the vegan version but fill free to substitute cacao butter with regular butter and agave nectar with honey.

Good Luck!

PS: I am an anti-Valentine's day person, but if you want to celebrate and give a sweet gift to your soulmate, you can prepare those mini chocolates in heart shaped silicon molds.

Mini Chocolates with Date Caramel

Ingredients:
For 20 pieces

60 ml coconut oil
20 gr cacao butter
2 1/2 tbsp agave nectar
30 gr cocoa powder
a pinch of salt

8 pitted dates
2 tbsp agave nectar
sea salt

Prepatation:

Soak the dates in water for 15 minutes.

Melt coconut oil with cacao butter in the microwave oven or in a bain marie. Add cocoa, agave syrup and salt and mix well until completely incorporated.

Spoon  some chocolate in each case, and, with the help of a basting brush, spread so as to coat the sides of the mold. Refrigerate and allow to set for about 10 minutes.

In between, prepare your date caramel. Drain the dates and place them in a food processor along with honey and a pinch of sea salt. Pulse for 2-3 minutes until you have a smooth caramel mixture.

Remove the chocolates from the refrigerator and fill 2/3 of the case with date caramel. Finally cover each one with a chocolate layer.

Refrigerate at least for 1 hour. Let chocolates set completely, otherwise they are liable to break as you remove them from the mold.

Sprinkle with cinnamon and serve. Store in the refrigerator in a glass bowl for at least three weeks.

Enjoy!

Chocolates with Date Caramel

Συνταγή προσαρμοσμένη / Recipe adapter from My New Roots

31 σχόλια:

  1. Να ευχηθώ περαστικά και ταχεία ανάρρωση.
    Υποθέτω πως είναι το χέρι Αγγελική μου...και επειδή είμαι σε μια παρόμοια φάση το σκέφτομαι πάρα πολύ αν θα προχωρήσω στην επέμβαση.

    Τα σοκολατάκια σου, σκέτα "κουκλιά" αλλά μου άρεσε ιδιαίτερα η ιδιότυπη καραμέλα σου. θα την δοκιμάσω, καθώς διαθέτω και χουρμάδες αλλά και μέλη.

    Σύντομα ετοιμοπόλεμη σου εύχομαι και καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και όμως Πηνελόπη,δεν είναι το χέρι. Και δεν ξέρω εάν θα προχωρούσα ποτέ σε επέμβαση γιατί μου φάνηκε αρκετά περίπλοκη η διαδικασία του χεριού.
      Σ'ευχαριστώ για τις ευχές!

      Διαγραφή
  2. Πανέμορφη παρουσίαση και πολύ ιδιαίτερη συνταγή που θα δοκιμάσω οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγγελική και πάλι περαστικά :-)

    Τα σοκολατάκια σου είναι υπέρ τέλεια. Νομίζω θα τα φτιάξω σύντομα!

    Καλό Βράδυ!



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Άρη! Να τα φτιάξεις γιατί είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσουν!

      Διαγραφή
  4. απίθανα, πανέμορφα και πανεύκολα!!
    α! και σίγουρα πολύ νόστιμα!! :)
    φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία ιδέα η καραμέλα με χουρμά και μέλι!!
    Πολύ λαχταριστά σοκολατάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καταπληκτικά δείχνουν τα σοκολατάκια, πολύ πρωτότυπη η καραμέλα! Εύχομαι περαστικά και γρήγορα!!! Καλημέρα και καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ήσυχα, ήσυχα, αλλα δεν κάθεσαι στα αβγά σου βλέπω... Πάλι λιχουδιές ετοίμασες!
    Αυτά παιδί μου δεν είναι για το Βαλεντίνο... Δεν τα μοιράζεσαι! Τσουκου τσουκου τα τελειώνεις μόνος σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε, αυτό με το να κάτσω ήσυχη δεν το έχω καθόλου. Τρελαίνομαι...Αλλά μου βγαίνει σε καλό ;)

      Διαγραφή
  8. ΑΑΑΧ Είναι τόσο όμορφα που φοβάμαι να τα αγγίξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. απίθανα τα σοκολατάκια σου αλλά η καραμέλα απο χουρμά σκίζει!!!πολύ πρωτότυπη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 5νοστιμα... εκει που σπαει και τρεχει η καραμελα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κάνεις μια μπουκιά βέβαια, οπότε δεν την βλέπεις την καραμέλα αλλά την απολαμβάνεις!

      Διαγραφή
  11. Καλά φαίνονται πεντανόστιμα και τόσο μα τόσο λαχταριστά!! Αυτήν την καραμέλα πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσω!! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ που είσαι φαν των pancakes και των κυριακάτικων πρωινών, θα την αγαπήσεις! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  12. Περαστικά Αγγελική!
    Με έχεις εντυπωσιάσει με τα συγκεκριμένα σοκολατάκια και αυτή τη καραμέλα!
    δεν γίνεται να είναι τόσο υγιεινά και να φαίνονται τόσο λαχταριστά! είμαι σίγουρη πως θα είναι και πεντανόστιμα επισης!
    θα τα φτιάξω οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Εύη! Χαίρομαι που σου άρεσαν!
      Και όμως γίνεται, υγιεινά και όμορφα!! Θα χαρώ να τα δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  13. Καλα, δεν υπαρχουν!!! Αυτο το δαγκωμενο με ξελιγωσε!!! Η χουρμαδοκαραμελα με την σοκολατα με εστειλε. Θα τα εξαφανιζα αν τα ειχα !! Στανταρακι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η κανέλα από πάνω απογειώνει την γεύση!
      Εγώ τρώω ένα την μέρα μαζί με το απογευματινό καφεδάκι, είπαμε...διατροφή!

      Διαγραφή
  14. Αγγελική μου περαστικά εύχομαι και καλή ανάρρωση.
    Προσπάθησε να ξεκουραστείς.

    Οι καραμέλες πολύ πρωτότυπες. Αυτές με το μέλι από την Ανδρο πολύ θα ήθελα να τις δοκιμάσω.

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μάριον! Αυτό το μέλι όπου να το βάλεις κάνει θαύματα!
      Φιλιά !!

      Διαγραφή
  15. Περαστικά βρε κορίτσι... ελπίζω να μην ταλαιπωρήθηκες πολύ και όλα να είναι πολύ καλά τώρα :)
    Λοιπόν τα σοκολατάκια σου μοιάζουν πραγματικά με μικρές μπουκιές ευτυχίας!
    Μόνο αυτό μπορώ να σκεφτώ χαζεύοντας τις φωτογραφίες σου... ότι τρως 2-3 και αμέσως νιώθεις πολύ καλύτερα!
    Αυτή η υγιεινή καραμέλα πολύ μου αρέσει και νομίζω ότι αξίζει να τη δοκιμάσω... ειδικά λαμβάνοντας υπόψη πόσο πιο εύκολο είναι να φτιαχτεί σε σχέση με την "κλασική" μη νηστίσιμη εκδοχή!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Ερμιόνη μου! Είμαι ήδη καλύτερα!
      Την καραμέλα αξίζει να την δοκιμάσεις, είναι τόσο απλή και νόστιμη και ταιριάζει σε πολλές συνταγές!
      Σε φιλώ :)

      Διαγραφή
  16. Ουάου! Πολύ εντυπωσιακά!
    Φιλιά,
    ohmydarlingdeer.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας μου δίνουν χαρά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...