Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Κεικ με παντζαρι | Beetroot Chocolate Cake


Beetroot Chocolate CakeΠριν λίγες μέρες γιορτάσαμε τα πρώτα γενέθλια της Αλκμήνης. Δεν θα σας μιλήσω για τα συναισθήματα και την συγκίνηση της όλης μέρας. 
Επιλέξαμε να μαζευτούμε λίγα άτομα, δηλαδή οικογένεια και στενοί μας φίλοι. Η αλήθεια είναι ότι λόγω εποχής πάντα θα έχουμε απώλειες λόγω ιώσεων, καθώς όλοι η παρέα έχει μωρά παιδάκια.



Για το πάρτι έφτιαξα τρεις τούρτες. Ναι ναι, ξέρω τι θα πείτε...ευκαιρία έψαχνα! Η πρώτη τούρτα ήταν το Smash Cake και ήταν αποκλειστικά αφιερωμένο στην Αλκμήνη.
Η δεύτερη τούρτα ήταν για τους ενήλικες και ήταν η κλασσική μου πλέον συνταγή, μόνο που στην επικάλυψη έβαλα και μια κουταλιά από το ζουμάκι των παντζαριών και έκανα ένα εφέ όμπρε, λευκό-ροζ.
Η τρίτη τούρτα ήταν για τα παιδάκια της παρέας, που είναι και λίγο δύσκολα στο φαγητό. 


Πολλές μαμάδες μου ζητούν συνταγές που περιέχουν "κρυμμένα" λαχανικά. Και αυτή είναι μια από τις αγαπημένες μου.
Κανένα παιδί δεν αντιστέκεται στο κέικ σοκολάτας, το οποίο αποτελεί την τέλεια κρυψώνα για παντζάρια, κολοκυθάκια, γλυκοπατάτες, κολοκύθες και άλλα λαχανικά. Κανείς δεν θα καταλάβει κάτι διαφορετικό στη γεύση, ωστόσο θα απολαύσει ένα ζουμερό, πλούσιο σε σοκολατένια γεύση γλυκό.

Καλή επιτυχία!


Κέικ σοκολάτας με παντζάρι
Προσαρμοσμένη από Sarah Randell

Υλικά:

70 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 55% κακάο
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/3 κούπα κακάο
3/4 κούπας καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας 
1/2 κούπα ελαιόλαδο
3 μεγάλα αυγά
150 γρ βρασμένα πατζάρια (περίπου 2 μεγάλα) 
μια πρέζα αλάτι

Σκεύη: Φόρμα σιλικόνης Luna της SilikoMart

Εκτέλεση:

Βουτυρώνουμε το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 170°C.

Σπάμε τη σοκολάτα σε κομματάκια, την λιώνουμε σε μπέν μαρί και την αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το αλάτι, τη λιωμένη σοκολάτα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Με την χοντρή πλευρά ενός τρίφτη, τρίβουμε τα βρασμένα παντζάρια μέσα στο μείγμα και τα προσθέτουμε. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν και το αδειάζουμε στη φόρμα. 
Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι όταν εισάγουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή.

Μόλις κρυώσει, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το πάνω στη σχάρα να κρυώσει εντελώς. Πασπαλίζουμε με κακάο και γεμίζουμε τους "κρατήρες" με πολύχρωμη τρούφα.
Εναλλακτικά μπορούμε να λιώσουμε 1 κουβερτούρα με 2-3 κουταλιές σούπας γάλα και να γλασαρουμε το κέικ. 


Καλή απόλαυση!

Ευχαριστώ τη SilikoMart για την ευγενική χορηγία της φόρμας Luna. 

Beetroot Chocolate Cake

Chocolate beetroot cake
Adapted from Sarah Randell

Ingredients:

70 gr bittersweet chocolate (50% cacao solids)
1 1/2 cup self rising flour
1/3 cup cocoa powder
3/4 light brown sugar
1 cup olive oil
3 large eggs
140 gr cooked beets (about 2)
a pinch of salt

Equipment: Silicone mold Luna by SilikoMart

Preparation:

Butter the bottom of the pan you will use and preheat your oven to 170°C.

Break the chocolate into pieces and melt it in a heatproof bowl set over a pan of barely simmering water (bain-marie). Let it cool slightly.

In a large bowl mix the flour, the cocoa, the olive oil, the sugar, the eggs, the pinch of salt and the melted chocolate until combined. 
With the coarse side of a grater, grate the beets into the mixture. Whisk well and empty gently in the pan.
Bake for around 30 minutes or until a wooden skewer or toothpick inserted in the middle comes out clean.
Remove it from the pan and let it cool completely in a wire rack. Sprinkle with cocoa powder and multicolor sprinkles.


Enjoy!

Beetroot Chocolate Cake

7 σχόλια:

  1. Ηλπιζα να ήταν πιο κόκκινο με το πατζάρι, φαίνεται όμως γευστικότατο...! Θα το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν και λατρευουμε έτσι και αλλιώς το πατζάρι, δε θα έλεγα όχι να το δοκιμάσω και σε κέικ! Καταχωρήθηκες μολις στο τεφτέρι μας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χροναι πολλα τη μικρη σου !! να τη χαιρεστε!!! η αληθεια ειναι οτι κ μεις οι μεγαλοι θελουμε κρυμμενα λαχανικα! τελειο το πατζαροκεικ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύχρονη!!!

    Ωραια ιδεα το πατζαρι... πρεπει να το δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το παντζάρι δεν φαίνεται καθόλου στην γεύση και δινει ωραία υγρασια στο κεικ.Μια χαρά για δύσκολα παιδάκια.

    Να την χαίρεσαι την μικρούλα :)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυστυχώς το παντζάρι δε δίνει χρώμα στο κέικ όπως θα θέλαμε όλες μας αλλά το κάνει πολύ πολύ αφράτο! Πολύ όμορφη παρουσιάση! Μπράβο σου!
    xo,
    ohmydarlingdeer.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλη χρονια!
    Δεν εχω δοκιμάσει να βαλω παντζάρι σε γλυκο :)
    fetoula.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας μου δίνουν χαρά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...