Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Tiramisu


Tiramisu

Όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας. Όλοι έχουμε τα αγαπημένα μας γλυκά. Όλοι έχουμε την αγαπημένη μας συνταγή. Και αυτή η συνταγή είναι το σήμα κατατεθέν της CooKika.

Μια παραλλαγή αυτού του τιραμισού είχα ανεβάσει και παλιότερα αλλά καθότι ήταν από τις πρώτες μου αναρτήσεις, η φωτογράφιση το αδικούσε πολύ και είπα να του δώσω την ευκαιρία που του άξιζε.



Tiramisu

Το μαγευτικό εξάμηνο της ζωής μου ως φοιτήτρια Erasmus στην Siena της Ιταλίας μου άφησε αναμνήσεις, φιλίες, εικόνες, μυρωδιές και γεύσεις βαθιά χαραγμένες μέσα μου.

Το tiramisù ήταν μέρος της απογευματινής ρουτίνας που είχαμε με την συγκάτοικο μου Α. στο αγαπημένο tea room στην Piazze del Mercato. Έτσι πριν φύγω, έψαξα και βρήκα την καλύτερη και αυθεντική συνταγή από την nonna Maria, γιαγιά του καλού μου φίλου Lucca, για να την πάρω μαζί μου πίσω στην πατρίδα και να την φτιάχνω με κάθε ευκαιρία.


Tiramisu

Η αλήθεια είναι ότι είναι λίγο "μπελαλίδικο" στην προετοιμασία του γιατί έχει αρκετά στάδια και σκεύη. Όμως ο ήχος από το κουτάλι που βυθίζεται στην κρέμα "αφρό" και η πρώτη μπουκιά θα σας κάνει να ξεχάσετε κάθε δευτερόλεπτο του κόπου σας.

Όλοι οι φίλοι μου και οι συγγενείς με έχουν "συνδέσει" με το τιραμισού καθώς είναι το γλυκό που φτιάχνω πάντα σε γιορτές/γενέθλια/τραπεζώματα. Αρέσει σε όλους, έχει σίγουρη επιτυχία και ταιριάζει σε κάθε εποχή. Αυτή την φορά το έφτιαξα για τα γενέθλια της αδελφής μου. 

Tiramisu

Να τονίσω ότι τα αυγά - εκτός εάν είναι της γιαγιάς από το χωριό και τα έχει μόλις μαζέψει από το κοτέτσι- αποφεύγω να τα καταναλώσω ωμά. Για τον λόγο αυτό στην συνταγή που σας δίνω τα παστεριώνω με την διαδικασία που θα δείτε. 
Επίσης προτείνω να χρησιμοποιήσετε τυρί mascarpone γιατί η γεύση του είναι τελείως ουδέτερη σε σχέση με άλλα τυριά κρέμες.

Tiramisu


Τέλος, το γλυκό πρέπει να γίνει αρκετές ώρες πριν το σερβίρουμε και κατά προτίμηση από την προηγούμενη μέρα ώστε να δέσουν οι γεύσεις.

Καλή επιτυχία!

Tiramisu

Τiramisù 

Υλικά:

500 γρ. πακέτα τυρί mascarpone
1 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
3 μεγάλα αυγά
500 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος
1 συσκευασία μπισκότα σαβαγιάρ 
1/2 κούπα espresso καφέ χλιαρό
2 σφηνάκι κονιάκ ή Amaretto
κακάο

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τον espresso, προσθέτουμε το ένα σφηνάκι κονιάκ ή Amaretto και τα αφήνουμε στην άκρη.

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τους κρόκους και την ζάχαρη άχνη και το τοποθετούμε σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μείγμα να γίνει λείο, κρεμώδες και να πάρει ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Η διαδικασία αυτή - δηλαδή η παστερίωση - διαρκεί γύρω στα 6-8 λεπτά. Βγάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την φυτική κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Προσθέτουμε το mascarpone, το σφηνάκι του κονιάκ ή Amaretto και το χλιαρό πια μείγμα αυγών και ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Την προσθέτουμε στην κρέμα και ανακατεύουμε με την μαρίζ με αργές και απαλές κινήσεις.

Βουτάμε ελαφρά τα σαβαγιάρ και στρώνουμε μια στρώση σε ένα μεγάλο πυρέξ ή σε ένα βαθύ γυάλινο μπολ ή σε ποτηράκια ή σε τσέρκι 24 εκατοστών - ανάλογα πώς θέλετε να το σερβίρετε. Αντίστοιχα δείτε πόσες στρώσεις μπορείτε και θέλετε να βγάλετε-. Πασπαλίζουμε με το κακάο και ρίχνουμε την μισή ποσότητα κρέμα. Επαναλαμβάνουμε μια δεύτερη στρώση σαβαγιάρ- κακάο - κρέμα. 

Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο. Πριν το σερβίρουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κακάο.

Καλή απόλαυση!

Tiramisu



6 σχόλια:

  1. φανταστικοοοο!!! ενα αυθεντικο τυραμισου με τα αυγα και το μασκαρπονε!!!! να παρεις το κουταλι να βουτηξεις στο πυρεξ!!!! μπαμπατσικο γλυκο και αγαπημενο.
    εκανα εναν φιλο ιταλο εδω στην ξενιτια και μας εκανε τυραμισου ,χωρις παστεριωση οπως εσυ, με αυγα απ το σουπερ.... περιττο να σου πω οτι εχω σταματησει να τρωω και κοτοπουλο πλεον!! ουτε το κικιρικου δν αντεχω :P προσοχη τα αυγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ φοβάμαι τόσο το ωμό αυγό, απαπα! Αχ αυτή η ξενιτιά...φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Λατρεύω το τυραμισού και ήδη θέλω να μπω στη φωτογραφία και να κλέψω μία μεγάλη κουταλιά! Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λατρεύω το τυραμισού... είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά!! Σου έγινε φανταστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας μου δίνουν χαρά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...