Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Πουτιγκα Λεμονιου | Lemon Pudding Cake


Lemon Pudding Cake


Στην αυλή πίσω από το γραφείο μου, υπάρχει μια λεμονιά. Η εικόνα της μου δίνει κουράγιο πολλές φορές και πάντα όταν τα μάτια μου και το μυαλό μου κουράζονται από τον υπολογιστή, γυρνάω και την χαζεύω.

Την άνοιξη, μαζί με τις φίλες της, τις νεραντζιές, γεμίζουν με άρωμα όλη την περιοχή. Αυτή την εποχή όμως, και λόγω της συνεχόμενης ζέστης, είναι γεμάτη με στρουμπουλά λεμόνια. 
Lemon Pudding Cake


Πολλές φορές όταν το φαγητό στο ταπεράκι ζητάει λίγη νοστιμιά, κόβω ένα λεμονάκι και το στύβω. Για μένα είναι μαγική η αίσθηση του φρέσκου καρπού. Από την παραγωγή της φύσης, στην κατανάλωση.

Αφού λοιπόν είχα λεμονάκι μυρωδάτο, είπα να φτιάξω ένα γλυκό που έχουμε λατρέψει, συγγενείς και φίλοι, όσο λίγα.

Lemon Pudding Cake

Δεν είναι κέικ, δεν είναι πουτίγκα, είναι κάτι από τα δύο. Κρέμα λεμονιού από κάτω, αφράτο μαρεγκένιο κέικ από πάνω. Και το καλύτερο, μόνο με μια παρασκευή. Εσύ φτιάχνεις ένα μείγμα σαν αυτό του κέικ και ο καλός ο φούρνος, με ένα τρικ, κάνει την δουλειά.

Και έρχεται η στιγμή που κόβεις το πρώτο κομμάτι και το κουτάλι βυθίζεται σε ένα αφράτο σπογγώδες πρώτο στρώμα και έπειτα σε μια μαλακή κρέμα και εσύ (εγώ πάντως σίγουρα) λιώνεις με τον ήχο, την αίσθηση, την μυρωδιά και τελικά την γεύση.
lemon pudding cake

Μπορεί να σας φαίνομαι υπερβολική, αλλά εάν σας αρέσουν τα λεμονάτα γλυκά αυτό θα το αγαπήσετε. Δεν έχει μυρωδιά αυγού, κλασικό πρόβλημα σε τέτοιους είδους συνταγές, και επίσης είναι σχετικά άγλυκο. Με την προσθήκη της άχνης από πάνω μπορείτε να ρυθμίσετε εσείς το τελικό αποτέλεσμα.

Τέλος, είναι ένα γλυκό ιδανικό για το κλείσιμο ενός πλούσιου γεύματος. Άσχετα που εμένα μ'αρέσουν τα "κουταλάτα" σερβιρίσματα, μπορεί να κοπεί και να σερβιριστεί σε κομμάτια.

Η συνταγή αυτή δίνεται στα πλαίσια των δοκιμασιών του διαγωνισμού για τα πρώτα Food Blog Awards που διοργανώνει το ΒΗΜΑGourmet. Στηρίξτε την CooKika με την ψήφο σας πατώντας Like (αφού συνδεθείτε στον λογαριασμό σας στο Facebook) στο κουτάκι κάτω από το Visit Blog στην σελίδα που θα βρείτε εδώ.

Καλή επιτυχία!

Lemon Pudding Cake

Λεμονόπιτα
Από Jamie Oliver, Happy Days with the Naked Chef


Υλικά:

Για 8 μερίδες

55 γρ. Flora με βούτυρο
115 γρ. ζάχαρη (χρησιμοποίησα με στέβια)
ξύσμα ενός λεμονιού
2 αυγά
55 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
285 ml γάλα
3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού


Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς.

Βουτυρώνουμε ένα μικρό πυρέξ, στρογγυλό ή τετράγωνο και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε το Flora με βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και προσθέτουμε τους κρόκους στο Flora με βούτυρο. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το γάλα, τον χυμό λεμονιού και το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο αρχικό μας μείγμα με αργές και απαλές κινήσεις, ανακατεύοντας από την βάση του μπολ προς τα επάνω, για να μην χάσουμε τον αέρα από την μαρέγκα.

Αδειάζουμε το μείγμα (θα είναι λεπτόρρευστο) στο πυρέξ. Τοποθετούμε το πυρέξ στο ταψί του φούρνου μας, το οποίο γεμίζουμε με νερό. Το ύψος του νερού θα πρέπει να καλύπτει περίπου το 1/3 του πυρέξ. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν οι δυο διαφορετικές στρώσεις στο γλυκό μας.

Ψήνουμε για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια του. Αφαιρούμε με αρκετή προσοχή λόγω του καυτού νερού, από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε είτε χλιαρό είτε σε θερμοκρασία δωματίου.

Διατηρείται για 3 μέρες, καλυμμένο με μεμβράνη φαγητού, στο ψυγείο.

Καλή απόλαυση!


Lemon Pudding Cake


From my office window I can see a small yard. In its corner there is a lovely lemon tree that helps me relax in my breaks and makes my mind travel.

These days it is full of lemons and I enjoy so much cutting and using one right from the tree.

Having some in my kitchen counter, I thought that it was the perfect opportunity to make this lemon pudding cake. I must say that it is one of my favorite desserts. In addition, all of my friends and family keep asking me to make one for them, so i decided to post it so everybody could prepare it.

You just prepare a kind of cake batter and let your oven and some water to do their trick. Then, you end up with a two layer dessert with lemon pudding as a base and meringue-like, super moist cake on top.

This recipe is a part of the challenges assigned to us while the Food Bloggers Awards contest is still running. Don't forget to vote for CooKika by clicking Like(after logging on your Facebook account) in the link that you will find here.

Good Luck!

Lemon Pudding Cake


Lemon Pudding Cake

Ingredients:
For 8 portions


55 gr Flora with butter (margarine)
115 g sugar
1 lemon, grated rind 
2 large eggs, separated
55 g self raising flour 
285 ml milk
3 tbsp lemon juice 


Preparation:

Preheat your oven at 180 degrees.

Grease a small baking dish, round or square, and leave aside.

In a deep bowl, beat the Flora with butter and sugar until fluffy. Divide the yolks from whites and add the yolks at Flora with butter. Add the lemon zest, lemon juice, milk and flour and beat until homogeneous.

Whisk egg whites until stiff picks form and add gently mix it in the lemon batter.

Pour the mixture (it will be thin) the baking dish. Place the baking dish in a roasting tray which you fill with water. The amount of water should cover about 1/3 of the baking dish. This will create two different layers in our pudding.

Bake for 45 minutes, until golden brown. Remove carefully enough because of the hot water from the oven and let cool. Sprinkle with powdered sugar and serve either warm or at room temperature.

Keep for 3 days, covered, in the refrigerator.

Enjoy!

(Adapted from Jamie Oliver, Happy Days with the Naked Chef) 

Lemon Pudding Cake

19 σχόλια:

  1. Αχ, Αγγελική μου πόσο σε ζηλεύω! Το φρεσκοκομμένο από το δέντρο λεμόνι έχει άλλη αξία, άλλο άρωμα! Κακά τα ψέματα, δεν είναι το ίδιο με το λεμόνι που έχει κερωθεί, έχει μπει σε θάλαμο για να ωριμάσει και στο ψυγείο για να διατηρηθεί. Επειδή, όμως, η πουτίγκα σου μου φαίνεται νοστιμότατη, λέω να συμβιβαστώ με ό,τι λεμόνια έχω και να τη δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως, έχει άλλη αξία το φρέσκο αλλά δε μπορούμε να το έχουμε πάντα, οπότε συμβιβαζόμαστε!!

      Διαγραφή
  2. Αγγελική η εικόνα με την λεμονιά πίσω από το γραφείο σου μου έχει κολλήσει :-) Δεν υπάρχει καλύτερο εκεί που λίγο "θολώνει" το μυαλό μας από την δουλειά να απολαμβάνουμε το άρωμα και την εικόνα αυτού του υπέροχου δέντρου. Η πουτίγκα σου φαίνεται υπερλαχταριστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην εικόνα πρόσθεσε και πολλά φουντωτά γατάκια...Οπότε το διάλειμμα μου το κάνω εκεί!!

      Διαγραφή
  3. Εντάξει το ότι είσαι φοβερά τυχερή που έχεις τέτοια θέα αλλά και άμεση πρόσβαση σε φρέσκα λεμόνια το καταλαβαίνεις πιστεύω :)
    Το γλυκό φαίνεται φοβερό πραγματικά! Αυτή η εναλλαγή των υφών σε συνδυασμό με την περιγραφή σου, με έχουν ξεσηκώσει για τα καλά!
    Σε φιλώ πολύ, καλό βράδυ και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι, το ξέρω!!Και εάν δεν ήταν "κοινόχρηστη" θα τα μάζευα να σας τα μοιράσω!!
      Είναι ξεσηκωτικό γλυκό, άσε...
      Πολλά φιλιά, καλό μήνα να έχουμε!

      Διαγραφή
  4. Kι εμένα μου αρέσει να βλέπω λεμονιές. Χαζεύω αυτές που είναι σε ξένους κήπους. Και η αίσθηση το να κόβεις το λεμόνι και να ο χρησιμοποιείς αμέσως, είναι μοναδική.

    Τα λεμονάτα γλυκά τα λατρεύω και είμαι σίγουρη πως θα μου αρέσει.
    ΟΙ δυο διαφορετικές στρώσεις έχουν ενδιαφέρον.

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι τόσο όμορφο και αρωματικό δέντρο, πως να μην το χαζεύεις!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  5. Τι ωραίο που γίνονται δυο διαφορετικές στρώσεις από μόνες τους!!!
    Μου αρέσουν πολύ τα λεμονάτα γλυκά! Τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν την πρωτοδοκίμασα δεν το πίστευα ότι θα έβγαινε με τόσο διαφορετικές στρώσεις, και γι'αυτό κόλλησα!

      Διαγραφή
  6. Κάθε φορά που βλέπω συνταγή σου θυμάμαι ότι θελω να δώσω άλλη μια ευκαιρία στη στέβια, αλλά δνε το έχω κάνει. Πολύ μου αρέσουν οι φωτογραφίες σου σήμερα, πολύ feel-good με το κίτρινο και το γαλάζιο (σου πανε τα παλ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να της δώσεις, είναι σίγουρα καλύτερη από την λευκή ζάχαρη.
      Τα παλ μου πάνε και μένα οπτικά, και νομίζω ότι βγαίνει και προς τα έξω ;)

      Διαγραφή
  7. πωπω φαινεται τοσο αφρατη!!! αγαπαμε λεμονογλυκα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπώ αγαπώ λεμόνια !!! Και η δική σου πρόταση είναι πολύ αφράτη και πεντανόστιμη!! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε!! Κι εγώ αγαπώ τα λεμόνια!
      Πολλά φιλιά Αθηνά μου!

      Διαγραφή
  9. Moσχοβόλησε λεμόνι η οθόνη του computer μου με το post σου ;)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αχχχ τί υπέροχο να κόβεις το λεμονάκι από το δικό σου δέντρο... έχει άλλη νοστιμιά!! Λατρεμένα λεμονογλυκά! Νοστιμότατο φαίνεται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας μου δίνουν χαρά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...